TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verileri doğrultusunda memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak Temmuz zammı netleşti. Ancak Türkiye Kamu-Sen Sinop İl Temsilcisi Salih Çelik, bu artışın kamu çalışanlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini ifade etti.

Sinop’un trafik sorununa deniz ulaşımı önerildi
Sinop’un trafik sorununa deniz ulaşımı önerildi
İçeriği Görüntüle

Çelik, “Ocak ayında yapılan %6’lık artışın ardından yılın ilk 6 ayında enflasyon %16,67’ye ulaştı. Bu da memur maaşlarının ilk yarıda %10,67 oranında eridiğini gösteriyor,” dedi.

Mevcut mevzuata göre maaşlara Temmuz ayında yaklaşık %10,06 enflasyon farkı ve %5 toplu sözleşme zammı eklenecek. Böylece toplam artış %15,56 olacak. Ancak bu artışın önemli bir kısmı, geçmiş dönemin telafisi niteliğinde.

Salih Çelik açıklamasında, “%5’lik zam, mevcut ekonomik şartlarda kesinlikle yetersizdir. Kira, ulaşım, gıda ve enerji gibi temel harcamalardaki artış, maaş zamlarının etkisini ortadan kaldırıyor,” diyerek çalışanların ve emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

“Ek Zam ve Refah Payı Kaçınılmaz”

Bugün itibarıyla en düşük memur maaşı 41.600 TL, ortalama memur maaşı ise yaklaşık 49.800 TL. Temmuz zammıyla birlikte bu maaşlara sırasıyla yaklaşık 6.660 TL ve 7.970 TL artış yapılacak. Ancak Çelik’e göre bu artış, alım gücünü korumaya yetmiyor.

Kamu-Sen İl Temsilcisi Çelik, "Refah payı kalıcı hale getirilmeli, enflasyon farkı aylık olarak maaşlara yansıtılmalı ve gerçekçi bir zam sistemi oluşturulmalıdır," diyerek, yapılacak 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin kritik rol oynayacağına dikkat çekti.

"Beklentimiz Yine Karşılanmadı"

Açıklamasının sonunda, Temmuz zammının beklentilere yine yaklaşmadığını belirten Çelik, hükümete çağrıda bulunarak kamu çalışanlarının ve emeklilerin yaşam standartlarının korunması için ek düzenlemeler yapılmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi