Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İYİ Parti Sinop İl Kongresi sonrasında İl Başkanlığı görevinden ayrılarak Sinop Milletvekilliği aday adaylığını açıklayan Yılmaz Şanlan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır aracılığı ile Türkeli ilçesinde yaşanan sorunlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verilmesini sağladı.

Sinop ve ilçelerinin tüm sorunlarını gündeme taşımaya, çözüm yolları aramaya tüm güçleri ile mücadele etmeye devam ettiklerini belirten İYİ Parti Sinop Milletvekili Aday Adayı Yılmaz Şanlan, bu kapsamda Türkeli ilçesinde çözüm bekleyen kronik sorunları meclis gündemine taşıdıklarını söyledi. 

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın aracılığı ile Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM'ye verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi; “Sinop’un Türkeli çayı havzasında meydana gelen selde çevre köyler ve köyleri birbirine bağlayan 2 ana ulaşım karayolu köprüsü, kereste fabrikası, bir beton tesisi yıkılmış çevredeki köylerde büyük hasarlara sebebiyet vermiştir. Yaşanan bu sel felaketleri, Türkeli çay yatağının ıslah çalışmalarının yapılmaması ve düzensiz malzeme birikintisi oluşması nedeniyle süreklilik arz etmekte ve maddi açıdan büyük kayıplara sebep olmaktadır. Ayrıca halkımızın can ve mal güvenliği de tehdit altındadır. 

Çay yatağı genişliğinin bazı bölümlerde 30 m. düştüğünden çaydan gelen sel baskınları ilçe merkezini de tehdit etmektedir. DSİ Genel Müdürlüğünce selleri durdurucu baraj ve gölet inşaatlarının yapılması halinde büyük maddi ve manevi kayıplara yol açan bu felaketlerin önüne geçilebilecektir. Geçici yapılan çalışmalar çözüm olmamaktadır. Acilen ilçe merkezinin ve köylerinin güvenliği için sel kapanlarının ve beton koruma duvarlarının yapılması gerekmektedir. 

Buna göre; 1- Türkeli ilçe merkezini diğer ilçe ve köylere bağlayan yolların ve köprülerin yapılması ile ilgili çalışma başlatılmış mıdır? 
2- Önceki yıllarda planlanan ancak DSİ Bölge Müdürlüğünce bir türlü inşaatı başlatılamayan baraj ve göletlerle ilgili bir planlama yapılmış mıdır? 
3- Önümüzdeki günlerde olabilecek yoğun yağışlar için tedbirler alınmış mıdır? 
4- Bu yılkı bütçeden Türkeli çayı havzası ıslahı için ne kadar pay ayrılmıştır?”

Editör: Vitrin Haber