Gerze İlçesi'ne bağlı Yenikent Beldesi'nde, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte deniz canlıları ve çeşitli bitkilere ait olduğu tahmin edilen milyonlarca yıllık fosiller dikkat çekiyor.

Fosiller, 2000'li yılların başlarında Amerikalı bilim adamları tarafından Karadeniz'de başlatılan araştırmalar sonucunda deniz dibinde bulunan yerleşim alanları, eski sahil ve dere alanları yanında, Karadeniz'in eskiden bir göl olduğu tezini de çürütüyor. Bunun tersine fosillerin, Karadeniz'in giderek göl haline geldiğini gösteriyor. Bölgede incelemelerde bulunan bazı jeoloji mühendisleri, burada milyonlarca yıl öncesine ait bitki kalıntılarına rastladıklarını söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren bir jeoloji mühendisi; "Milyonlarca yıl öncesine ışık tutan bu fosiller, bölgede bir denizel ortam ya da bir geçiş dönemi olduğunu gösteriyor. Bu alan denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte. Ancak araştırıldığında daha yüksek kesimlerde de bu fosillere rastlamak mümkün. Fosiller, bu alanda sulu bir ortamdan, zamana bağlı olarak milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde karasallaşmanın söz konusu olduğunu gösteriyor" dedi.

Jeolojide 3 farklı ortam olduğunu hatırlatan mühendis; "Bunlar karasal ortam, geçiş ortamı ve denizel ortam. Bu bölge büyük bir olasılıkla geçiş ortamıdır. Yani burada denizel ortamdan karasal ortama geçiş olduğunu düşünüyoruz. Fosillerin şu an itibariyle yaş tayini yapılmadığı için kesin yaşını söyleyemiyoruz. Ama fosiller 5-6 milyon yıl yaşında olabilir" diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber