Dış uzayda canlı varsa ve o canlı ya da canlılar Türkçe biliyorsa, dünyadan "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun" mesajıyla karşılaşacak. 

25 yıl önce fırlatılan Voyager, 116 görüntü, 22 müzik parçası ve 39 değişik sesin yanı sıra 55 dilde selamlamayı içeren altın kaydın bulunduğu "Evren‘e Mesaj"ı taşıyarak Güneş sistemimizden çıktı ve dış uzayda yoluna devam ediyor. Türkçe selamlamanın olduğu mesajsa, bugün sanal dünyada mail zincirleriyle ilgi topluyor.

55 dildeki mesajların çoğu selam, barış ve iyi dilekleri içerirken, bazı mesajlarda uzaylılar dünyaya davet ediliyor, bazılarındaysa yemek yiyip yemedikleri soruluyor.

İşte uzaylılara gönderilen çeşitli dillerdeki mesajlardan bir kısmı:
Türkçe "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun", İbranice ve Hititçe "Selam", Fransızca ve Rumence "Herkese selam", Arapça "Yıldızlardaki dostlara selam, inşallah bizi birleştirir zaman", Çince "Umarız afiyettesinizdir. Hep sizi düşünüyoruz. Zamanınız olursa lütfen bizi ziyarete gelin", Yunanca "Her kimseniz size selamlar. Dostlara dostlukla geldik", Tayca "Bu dünyadaki bizler, size iyi dileklerimizi gönderiyoruz", Amoy dilinde "Uzaylı dostlar, nasılsınız, yemek yediniz mi? Zamanınız olursa bizi ziyarete gelin."

Voyeger projesi için internetteki http://vraptor.jpl.nasa.gov/voyager/voyager

Türkçe kaydı dinlemek için http://vraptor.jpl.nasa.gov/voyager/languages/turkish adreslerine tıklamak yeterli.

Voyager 1 1977‘de, benzer bilgileri taşıyan Pioneer 10 1972‘de, ikinci versiyonlarıysa daha sonra uzaya fırlatılmıştı.

milliyet
Editör: Vitrin Haber