CHP Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, Durağan Tekir yaylası yolu üzerinde yol kenarında atılan çöplerin büyük sorun oluşturduğunu söyledi. Bölgede bulunan çöplerin yürekleri sızlatan görüntülere yol açtığını ifade eden CHP Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, orman içerisine dökülen plastik atıklar inşaat atıkları ve biriken çöp yığınlarının hem doğayı hem ormanları hem de insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini söyledi. Eker; “Bölgedeki köylerin çocuklarına gerek taşımalı gerekse  yatılı olarak hizmet veren Tekir Engin Şahin YBO’ yöneticilerinin de durumdan muzdarip olduğu okulun çöplerini çeşitli defalar yetkili makamlara ilettikleri halde gelip alınmaması nedeni ile yığılan çöp artıklarını uzak bir noktaya dökmek zorunda kaldıkları ifade ediliyor. 

 Özellikle yerel yönetimlerin Durağan İl Özel İdaresi’nin ve Durağan kaymakamlığının bugüne kadar duyarsız kaldığı uzun yıllar ormanlık alana atılan çöpler için artık bir önlem alınması gerekiyor. Doğaya ve insanlığa karşı sorumluluk alması gereken yetkilileri; bu doğa ve çevre katliamına sessiz kalmamaları için uyarıyoruz; madem okulu yaptınız madem yerleşim alanı ilan ettiniz yüzlerce çocuk ve çok sayıda öğretmenin bulunduğu bölgede gelişi güzel  çöp yığınlarının oluşmasına müsaade etmeyin. Tekir yolu çöp yolu, ormanları çöp deposu’ görüntüsü vicdanları sızlatıyor. Şehit İdris Gezer adına yapılan çeşme ve piknik alanının da bulunduğu bölgede  oluşan çöp yığınları, çevredeki köylüleri de rahatsız etmeye başlamış. Daha önceden çok sayıda ihbar aldığımız bu durumu yerinde tespit ettik, çöp yığınları ormanlık alanda gözle görülür biçimde yükselmeye ve doğayı tahrip etmeye başlamış bile. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ülkemizin birçok noktasında belediyelerin ve il özel idaresi kanalı ile toplanan çöpler için kim yetkili? Madem belediye alamıyor il özel idaresi de bir araç tahsis etmekten uzak mı? En azından büyük köylerde ve okullarımızın bulunduğu noktalarda geleceğimiz olan çocuklara aşılayacağımız en büyük sorumluluk çevre bilinci ve doğaya karşı sorumluluğumuz olduğu bilincini, devlet olarak sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizde öğretebiliriz” dedi. 

ÇÖPÜNÜ ALAMAYAN, YOLUNU YAPAMAYANLAR HANGİ HİZMETTEN BAHSEDİYORLAR!
Bölgede sorumluluğun Durağan Kaymakamlığına ve İl Özel idaresine ait olduğunu belirten CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker, yetkilileri göreve çağırdı; “Öğretmenler günü dolayısı ile gittiğimiz yol üzerinde köylülerin durdurarak çöp yığınlarını göstermesi nedeni ile konudan haberdar olduk.  Okul yönetimine konuyu sorduk. Kendileri de çeşitli defalar yetkili birimlere konuyu ilettiklerini ifade ettiler. Çöplerin alınmaması nedeni ile okulda biriktirilen çöpleri uzak bir alana dökmek zorunda kaldıklarını söylediler.  Çocukların çöp içerisinde kalmaması için böyle bir yöntem izlediklerini doğaya çöp bırakmaktan kendilerinin de üzüntü duyduklarını belirttiler. Oysa; İktidar partisi ve yerel yöneticiler  sürekli hizmetten bahsediyorlar.    
Çocuklarımızın okuduğu, köylülerimizin yaşadığı ve yaklaşık 400 çocuğun  okuduğu yatılı bir okulu içinde barındırdığı bir bölgede çöpü alamayan, yolunu yapamayanlar hangi hizmetten bahsediyor.  Bu gün Alaçam yolundan dönüldükten sonra güzergâh olarak Durağan’ın en önemli tarihi ve doğal güzelliklerinin bulunduğu bölgeye ulaşım sağlayan  Tekir yolu yamalı bohça gibi. Üstelik burası eğitim ve öğretim açısından önemli bir okulumuzu içinde barındırıyor.  Ya buraya vali, kaymakam  ilçe milli eğitim müdürü hiç gelmiyor ya da sorunları görmezden geliyorlar . Türkmen bölgesi olarak adlandırılan içinde Şahinkaya kanyonu, Dutluca camii ve Yağbasan türbesi’ni  barındıran turizme kazandırılması gereken   bir yer bu yol ağı. Bu bölgenin Durağanda öncelikli olarak gerek eğitim ve öğretim açısından olduğu kadar ilçemiz ekonomisine katkı sunacak bir yapılanma adına da acilen ele alınması ve yollarının yapılarak, çöplerinin alınması gerekiyor” diye konuştu.

SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ!
Gerek çöp yığınlarını ve gerekse yoldaki problemleri yakında takip edeceklerini belirten Eker; “İlçemiz için oldukça önemli bir grup yolu ve güzergahı olan bu bölgedeki sorunları yakından takip edeceğiz. Çöp yığınlarının temizlenmesi ve alınması yönünde bir planlama yapılması gerekiyor.  İl Özel İdaresi’nin; okulun ve bu yaşam bölgesindeki çöpleri almaması durumunda  doğaseverlerle iletişime geçip bölgeyi ulusal düzeyde gündeme getireceğiz” dedi.

Editör: Vitrin Haber