Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Dikmen ilçesine giden Vali Erol Karaömeroğlu, ilçede faaliyet gösteren ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan su ürünleri işleme değerlendirme tesisleri ve balık unu yağı fabrikalarını ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyaretlerde bilgilendirmelerde bulunan işletme sahipleri her tesisin ürettikleri ürünleri uzak doğu başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ve diğer ülkelere ihraç ettiklerini belirttiler. İşlenmiş balık unu ve yağı ile birlikte dondurulmuş deniz ürünleri olarak yurt dışına yüksek miktarda ihraç edildiği ve Karadeniz Bölgesi'nde istihdama büyük katkı sağlandığı dile getirildi.

2020’NİN İLK DOKUZ AYINDA 31 MİLYON 828 BİN 276 DOLAR DÜZEYİNDE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gerçekleştirilen ziyaretlerde bilgiler veren İl tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkemizde önemli bir yere sahip olan Sinop’ta 2020 yılının ilk dokuz ayında 31 milyon 828 bin 276 dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Tam; “Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 2023 yılında hedeflerin daha yüksek düzeylere ulaşmasını  bekliyoruz. İlimizden 2019 yılında Su Ürünleri ürünlerinden 36 milyon 583 bin 013 dolar ihracat gerçekleşmiş olup,  2020 yılının ilk 9 aylık periyodunda ise toplamda 31 milyon 828 bin 276 dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Sinop, iç sular olarak 19 göl ve gölet, 6 adet baraj gölü ile önemli bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. İlimizde denizde su ürünleri yetiştiriciliğine açılan 2 potansiyel alan mevcut olup, alabalık, çipura, levrek ve  midye yetiştiriciliği en üst seviyelere çıkararak İlimizin Marka ismi olması hedefleniyor” dedi.

Tesislerin gezilmesinin ardından su ürünleri yetiştiricilerinden talep ve sıkıntılarını dinleyen Vali Erol Karaömeroğlu bundan sonraki süreçte yapılabilecekler konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak firma yetkililerine teşekkür etti. 

Vali Erol Karaömeroğlu’nun su ürünleri işleme değerlendirme tesisleri ve balık unu yağı fabrikaları ziyaretlerine, Dikmen Kaymakamı Dilara Şenoğlu, Dikmen Belediye Başkanı Adnan Acar, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hakan Başakçı, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Reyhanlıoğlu, Dikmen İl Genel Meclisi Üyeleri Hüseyin Türkmen ve Ecevit Dinç eşlik etti. 


 

Editör: Vitrin Haber