Boyabat Cumhuriyet İlkokulu 4-B sınıfı öğrencileri örnek bir çalışmaya imza attı. Bu eğitim öğretim yılında Boyabat Kaymakamlığı tarafından organize edilen “Bizim Projemiz kapsamında hazırladıkları Karagöz-Hacivat yani Gölge Oyunu etkinliği kültürümüzün unutulmaya yüz tutmuş bir değerine hayat veren öğrenciler, hazırladıkları gösterileri çevre okullarda sergiliyor. 

İlk gösterilerini Dumlupınar İlkokulunda sahneleyen Boyabat Cumhuriyet İlkokulu 4-B sınıfı öğrencileri, büyük beğeni topladı.  
Uzun zamandır bu proje ile ilgili çalıştıklarını ifade eden Boyabat Cumhuriyet İlkokulu Sınıf Öğretmeni Mehmet Akkirman, ilk olarak atık malzemelerden sınıflarına gölge oyunu oynayabilecekleri bir ders araç gereci yaptıklarını, daha sonra bilgisayar monitörlerinden, televizyon ön panellerinden, çikolata kutuları gibi atık unsurlardan her öğrenciye Karagöz-Hacivat köşesi kazandırdıklarını söyledi. 

Akkirman; “Bu çalışma ile öğrencilerin eğlenerek becerilerini sergilemelerine, kendilerini ifade edebilmelerine, kendilerine ait bir materyal yapabilmelerine, okulumuzu temsil edebilmelerine imkan sağlamış olduk. Ayrıca ses, vurgu, tonlama, taklit, bölgesel ağızları kullanabilme gibi disiplinler ile karşılaşan öğrencilerimiz yeteneklerini sergileme fırsatı buldular. Okula aidiyetlerini arttırmayı hedeflediğimiz öğrenciler artık birer hayali, yani gölge oyuncusu oldular” dedi.

"OYUNUN TÜM KARAKTERLERİNİ ARAŞTIRARAK ÇALIŞTILAR"
Karagöz oyunlarındaki Karagöz ve Hacivat dışında kalan karakterleri, arkadaşlarıyla araştırarak çalıştıklarını belirten 4-B sınıfı başkanı Mertcan Kasab kendi okullarının neredeyse tümüne gösteri yaptıklarını, ayrıca ilçe genelinde Boyabat Kaymakamlığı tarafından organize edilen Bizim Projemiz kapsamında ilçedeki ilkokullara gösteri yapmak için ziyaretlerde bulundukları için çok heyecanlı olduklarını belirtti.

“BAZI DERSLERİ GÖLGE OYUNU KULLANARAK ANLATIYORUZ”
Karagöz – Hacivat ile ilgili örnek oyunları internet aracılığıyla bulup yazılı hale getirdiklerini söyleyen 4-B sınıfı öğrencisi Ünzüle Akay, çalışmalarda çok eğlendiklerini ayrıca bazı dersleri gölge oyununu kullanarak anlattıklarını ifade etti.
Karagöz-Hacivat gösterileri esnasında kendilerinin oluşturdukları bazı metinleri sergilerken müzikal unsurları da çalışmalarına kattıklarını söyleyen 4-B sınıfı öğrencisi Umutcan Yener de gösterilerde Müzik Öğretmeni Deniz Vayisoğlu’nun keman dinletisi, Yunus Emre Gezgin’in ise ney dinletisi yaptığını belirtti.

“OKULLARDA GÖSTERİMLERE DEVAM EDECEĞİZ”
Abdurrahman Güneş İlkokulu’nda yaptıkları gösteri ile ilçe genelinde yürüttükleri projeye devam ettiklerini kaydeden Boyabat Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Mustafa Demiralp ve Müdür Yardımcısı Hüseyin Elik, başta Abdurrahman Güneş İlkokulu Müdürü Harun Alagöz ve Müdür Yardımcısı Emre Çeltikçi olmak üzere, tüm öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek, projeleri kapsamında diğer ilkokullarda da gösteri düzenleyeceklerini belirttiler. 


 

Editör: Vitrin Haber