Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında Sinop İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda, sağlıklı yaşamın teşviki, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacı ile 4 Şubat Dünya Kanser Günü ve 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında “Kanseri içinize çekmeyin sigaradan uzak durun” temalı yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş öncesi; İskele Meydanında vatandaşları bilgilendirmek üzere açılan mobil sağlık platformunda vatandaşlara kanser, sigara ve obezite hakkında bilgilendirme yapıldı. 
Yapılan etkinliğe İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan, sağlık çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan; Kanser, ülkemizde ve dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. 

Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır
Ülkemizde her bir yıl içinde yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu vurgulayan Alkan; “Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin yüzde 22 sinin sorumlusudur. Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır” dedi. 

Çevresel faktörler arasında da tütün ve alkol kullanımı, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Alkan; “Bu faktörler içerisinde alışkanlıklar ve davranışlarla ilgili olan, tütün kullanımı ve obezite gibi faktörler, en çok müdahale edebileceğimiz, önleyebileceğimiz faktörlerdir. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda yürütmekte olduğu programlar içerisinde ön plana çıkan Tütünle Mücadele ve Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programlarının hedefleriarasında, Kanser vakalarını ve kansere bağlı ölümleri azaltmak ve insanlara daha sağlıklı bir yaşam tarzı yaratmaları konusunda rehberlik etmek yer almaktadır” diye konuştu. 

“Dünya Kanser Günü”nün her yıl 4 Şubat tarihinde Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını edeflemek amacıyla dünya genelinde kutlandığını hatırlatan Alkan sözlerini şöyle sürdürdü; “4 Şubat Dünya Kanser Günü ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle, tüm illerimizde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Yürüyüş etkinliğimizde de, konu ile ilgili halkın farkındalığını artırmayı, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinme konusunda onlara rehberlik etmeyi, KETEM’lerimizde ücretsiz olarak yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programlarına ve Sigarayı bırakmak isteyen kişiler için yürüttüğümüz Sigara Bıraktırma Polikliniği çalışmalarına tüm vatandaşların katılımını arttırmayı amaçlıyoruz. Biliyoruz ki Erken Teşhis Hayat Kurtarır ve Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır” 

Program İskele Meydanı'ndan Karakum'a kadar süren yürüyüşle devam etti. 
Editör: Vitrin Haber