Gerze’de, Sinop Müze müdürlüğü ekiplerince başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında ilçeye bağlı Abdaloğlu köyü Kızılcalı mahallesindeki kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tümülüs mezara rastlandı.

Gerze’de uzun süredir Sinop Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilmekte olan kazılarda, kelimenin tam anlamıyla kazma vurulan her yerden tarih fışkırıyor. Geçtiğimiz günlerde Cinlideğirmen mevkiindeki tarihi mezarın ortaya çıkarılmasından sonra da ilçede çalışmalarını sürdüren ekip, ilçeye bağlı Abdaloğlu köyü Kızılcalı mahallesindeki kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tümülüs mezara rastladı. Mezarın tamamıyla ortaya çıkarılması için çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini belirten kazı ekibi yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Söz konusu mezarın uzun yıllar önce soyulduğunu ve son dönemde de define avcılarının tahribatına uğradığını ve bu mezarın varlığının bu bölge için bir referans olarak görülebileceğini ifade eden yetkililer, yörenin antik bir yerleşim merkezi olduğunun ipuçlarını tarlalarda bulunan Bizans ve Roma dönemine ait seramikler(çanak-çömlek) olduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca bölgenin 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için öneride bulunacaklarını ve bölgedeki çalışmalarını sürdüreceklerini ifade ettiler. 

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek ekipten çalışmalar hakkında bilgi alan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ekibe hitaben “ ilçemizin bir tarih ve kültür kenti olması için gösterdiğiniz özverili çalışmalar için sonsuz şükranlarımı sunuyorum, kurum olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.
Editör: Vitrin Haber