Boyabat Orman işletme müdürlüğüne bağlı  Sakız işletme şefliği 400 hektar, Bürnük orman işletme şefliği 800 hektarlık alanda Çamkese böceği ile etkin mücadele ediyor.

Boyabat ve çevresinde genelde alt rakımlarda  6 santigrat derecenin üstündeki sıcaklıkta  oluşan ve genellikle geceleri beslenen tırtıllar, gündüzleri keselerin de barınarak yaşarlar.  
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden, Çamkese böcekleri, aslında bir kelebek türü olduğu ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizde ve bölgemizde  orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedir. 

Ağustos ve Eylül döneminde topraktan çıkarak Kelebek olan ve  kendi oluşumu gibi neslinin devamı için hemen  tekrar yumurta bırakma dönemini başlatırlar. Zehir taşıyan bu Kelebek üzerinde 630 bin civarında küçük kılcıklar oluşmaktadır.
Özellikle rüzgarlı havalarda  insanlara daha çabuk ulaşan ve zarar veren Çamkese böceği ile Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü de etkin bir çalışma yapmakta. Çamkese Böceği ile 4 tür mücadele çeşidi bulunmaktadır.  Mekanik mücadele, Biyoteknik mücadele, Kimyasal mücadele ve Biyolojik mücadele çeşidinden bölgemiz mekanik ve Biyolojik mücadele türünü uygulamakta.

Orman işletme müdürlüğü tarafından başlatılan bu etkin mücadelede hem ormanlardan  zararlı böcekler arındırılırken, hem de bölge halkına yaklaşık olarak 2 aya yakın bir süre iş istihdamı sağlanıyor.
Editör: Vitrin Haber