“Dünya Sağlık İçin Hareket Et” günü kapsamında Gazi Mustafa Kemal İlkokulu öğrencileri, okul önünden Orta Çay Bahçesi’ne kadar yürüdü.

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Obezite ve Aktif Yaşam Merkezi Sorumlusu İsmail Alaçamlı ve görevliler Revriye Aydilek ile Nurcan Bayram öncülüğünde yürüyen çocuklara okul müdürü Barış Varoğlu ve okul öğretmenleri de eşlik etti. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu önünden başlayan yürüyüş, Köşk Caddesi ve Liman Mevkii yönünde devam etti. Orta Çay Bahçesi’nin önüne kalan gelen grup, daha sonra okullarına dönmek üzere yeniden hareket etti.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 6’SI HAREKETSİZLİKTEN OLUYOR
Çocuklara beslenmenin ve aktif hareketli yaşamın önemiyle ilgili konuşma yapan İsmail Alaçamlı şöyle konuştu: “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur.

EGZERSİZ ŞART!
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir.1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.

Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz.

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.

 
Editör: Vitrin Haber