Yaklaşık 2 yıldır bölgede arazisi bulunan ve göletten alınan su ile ekimi gerçekleştiren üreticiler ile Toprak su Kooperatifi yöneticileri şahsi çabaları ile soruna çözüm bulmaya çalışıyordu. DSİ bölge müdürlüğüne de konuyu ileten ve soruna çözüm bulmasını isteyen üretici her yıl aynı sorunu yaşamaktan bıktı. 

Göleti besleyen su kanalının kapatılması ile yaşanacak su sorununa çözüm bulmak için tekrar yetkili mercilerin kapısını çalmaya başladılar. 

Durağan Kaymakamlığına dilekçe vermeye hazırlanan Durağan Ziraat Odası Başkanı Enver Yeğin ve Toprak Su Kooperatifi başkanı M. Ali Yiğit ‘her yeri acil kamulaştıranlar 3 yıldır bizi mağdur ediyor’ diyerek yetkilileri çözüm bulmaya çağırdılar. Yaptıkları açıklamada ; “DSİ’nin trilyonlarca lira ile yaptığı gölet acil kamulaştırma yapılamaması nedeni ile kullanılamıyorsa üretici mağdur oluyorsa 125’in üzerinde arsa sahibi sorun yaşıyorsa 1200 dönümün üzerinde arazi su bulamıyorsa kaybolan milli serveti, çiftçinin zararını ve en önemlisi sulama göleti olup suyu olmama  tehlikesi işle karşı karşıya kalan devletin bizim için yaptığı sulama göleti boşuna mı yapılmış olacak? Şimdi su boşa akıyor biz ise bakıyoruz. Yarın bu suya çok ihtiyacımız olacak” diyerek tepki gösterdiler. DSİ’nin  soruna acilen çözüm bulmasını ve çok kısa bir süre içerisinde bu sorunun giderilerek acilen kamulaştırılmasının yapılmasını isteyerek cumhurbaşkanının, milletvekilinin ve ilçedeki siyasi otoritenin soruna çözüm bulmasını beklediklerini ifade ettiler.
 
MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİN!
Oda ve Kooperatif başkanı kaymakamlık makamına ortak yazdıkları dilekçede; “Kooperatifimiz işletmesi altında bulunan Karayazı mevki ile Karacaören köyü sınırları içerisinde yer alan arazilerin sulanması için yapılan İkiz Göletler olarak bilinen sulama göletinde  yapısal olarak oluşan sorun üreticimizi tehdit eder hale gelmiştir. Sulama göleti besleyen su kaynağı olan Akbel çayından gölete uzanan kanal kamulaştırması yapılmadığı iddiası ile kapatılmıştır. DSİ’nin kamulaştırma çalışmaları sürüp sürmediği bu sezon  yaşanacak su sıkıntısı oluşturacağı görülmektedir. Bu nedenle DSİ yazışmaların yapılarak çözüm üretilmesi, yüzlerce dönüm arazinin çok sayıda çeltik üreticisinin mağduriyetinin önüne geçilmesi adına hızlı bir sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Bölgede arazisi olan çiftçi ile kanalı kapatan vatandaşın karşı karşıya gelmemesi üzücü durumların yaşanmaması adına DSİ’nin acil kamulaştırma yapması kaymakamlığınızın sürece dahil olması büyük önem arz etmektedir” denildi.

Editör: Vitrin Haber