Geçmişte Ayancık için ketenin ne kadar önemli olduğunu bütün Ayancıklılar biliyor. Daha sonra genç nüfusun dışa göç etmesi ile tarlalar işlenmez oldu ve böylelikle keten tarımı Ayancık’ta bitti.

Keten ipliğini elde etmek uzun iş. Hasattan sonra iş bitmiyor, durgun suda veya tarlada yağmur altında bırakarak keteni çürütmek gerekiyor yani saptaki dış kabuğun liften ayrılması gerekiyor. Daha sonra kurutulması ve mengenez denen ahşap el aletinden geçirilmesi gerekiyor. Daha sonra taraklanıyor. Yani iş hasatla bitmiyor.

Geçmişte aileler kalabalık olduğundan işgücü vardı. Fakat şimdi bu işlemleri kim yapacak?
 Keten tarımı unutulup gidecek mi? Oysaki uzmanlar Ayancık’ın ikliminin keten için çok uygun olduğunu söylüyor. Karadeniz Bölgesi lif bitkileri üzerine çalışan bilim insanları var. Keten,  kenevir ve ısırgan bitkileri üzerine araştırma yapıyorlar. Çünkü bu bitkilerin saplarından dokumalarda kullanılan lif elde ediliyor. Kenevir lifinin araştırma merkezi Vezirköprü, ısırganın Giresun ilçeleri, Ketenin ise Ayancık olabilir.
İlçe Kaymakamı Çağlayan Kaya’nın Ayancık çiftçisine kazandırmış olduğu Aşağıköy Tarım Eğitim ve Uygulama Merkezi keten araştırmalarının ve Ayancık çiftçisi için tohum üretiminin merkezi konumunda.
Aşağıköy Tarım Eğitim ve Uygulama Merkezi sorumluları, Ayancık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri bu konularda orada çalışma yapıyor. Bu yıl nisan ayında ekim yapılmış ve geçen hafta ketenin hasadı gerçekleştirilmiş.

Keten tohumları yurtdışından 19 Mayıs Üniversitesi ziraat fakültesi tarla bitkileri bölümü hocalarının danışmanlığında getirtilmiş. Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim merkezinde Ziraat Mühendisleri tarafından deneme amaçlı, 9 çeşit liflik keten yetiştirilmiş. Hasattan sonra tohumlar tartılarak verimleri kaydedilmiş, lif kalitesini belirlemek için de saplar, önümüzdeki günlerde Samsun Tıp Fakültesine gönderilecek. Bütün sonuçlardan sonra Ayancık çiftçisinin hangi keten çeşidini ekeceği belirlenecektir.

En kaliteli lif veren, tohum verimi iyi olan, toprağa, iklime uygun çeşit belirlenecek ve Eylül ayında çiftçilere ücretsiz olarak verilecek tohumlarla üretim başlamış olacak.
Kozcuğaz köyünde 10 dönümlük alanda keten yetiştiriciliği başlayacak bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Keten Yetiştiriciliğini Canlandırma projesi kapsamında çiftçilere Gübre ve gerekli ekipmanlar için destek verecek.
Tekstil sektörünün pamuğa alternatif olacak organik lif arayışına keten lifi cevap verecektir. Ayancık içinde dışarıya göçün önlenmesi, Tarım arazilerinin kullanılması için keten tarımı önem arz ediyor. Ayrıca yöresel el sanatlarının yaşatılması içinde  ketenin önemi büyük.
ayancikdogus.com
 
 
Editör: Vitrin Haber