Gerze Belediye Başkanlığı ilçede kurulması planlanan alabalık yetiştirme tesisinin deniz suyundaki ekosistemi doğrudan etkileyerek su dibindeki doğal yaşama ötröfikasyon yoluyla zarar vereceği ve su kalitesinde belirgin bir düşüşe yol açacağı gibi nedenlerle iptal edilmesi için Samsun 1.İdare Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. 

Gerze Belediyesinin bu başvurusunu kabul eden Samsun 1.İdare Mahkemesi, projeyi iptal etti. 
Verilen kararın Gerze için sevindirici olduğunu belirten Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, kararın başta balıkçılar olmak üzere tüm Gerze’ye hayırlı olmasını diledi. 

Belovacıklı; “Haklıyız, kazanacağız demiştik ve kazandık. Termik Santral’de olduğu gibi birleşerek, çoğalarak büyük bir güç haline geldik ve mücadelemizi sürdürdük. Gerze’yi kafeslemek demek, deniz turizmini ve balıkçılık sektörünü bitirmek demekti. Buna izin veremezdik. Bu doğrultuda eylemler yaparken hukuki süreci de başlatmış olduk. Açtığımız davada bizleri haklı gören mahkeme heyeti Gerze’nin kafeslenmesine müsaade etmezken, bu zamana kadar kurulan kafeslerin de derhal kaldırılmasına karar vermiştir. Bu müjdeli haber başta balıkçılarımız olmak üzere tüm Gerze’ye hayırlı olsun. Belediye Başkanlığı olarak bu anlamlı mücadelede başta balıkçılarımız olmak üzere, YEGEP ve doğamıza sahip çıkan tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder, saygılar sunarız.Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Gerze Belediye Başkanlığı tarafından ilçede kurulmak istenilen kafes balıkçılığına karşı açılan davada; “Sinop ili Gerze ilçesi Balıkçı Barınağı mevkii açıklarında ve 32 bin 340 m²’lik deniz sahası üzerinde, yapılması planlanan “950 ton/yıl kapasiteli Sagun Aqua 2 Alabalık Yetiştirme Tesisi Projesi” için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmesine dair Sinop Valiliği işleminin; hukuka aykırı olduğu, gerçekleştirilmesi düşünülen yatırımın, deniz suyundaki ekosistemi doğrudan etkileyerek su dibindeki doğal yaşama ötröfikasyon yoluyla zarar vereceği ve su kalitesinde belirgin bir düşüşe yol açacağı, Alabalık Yetiştirme Tesisi’nin kurulacağı alanın 1/100.000’lik çevre düzeni planında doğal sit alanı olarak kabul edildiği, yöre halkının yaşam alanlarını ilgilendiren böyle önemli bir konuda değerlendirme sürecine katılımın sağlanmadığı, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruların adeta halktan gizlenmesinin amaçlandığı, alabalık tesislerinin çevre üzerinde olumsuz etkiler yarattığı hususunun bilimsel bir gerçeklik olduğu, yoğun balık üretimi nedeniyle ortaya çıkacak yem ihtiyacının, küçük balık türlerinin; özellikle de hamsi balığının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden olacağı, öte yandan toplam etki çalışmasının yapılmamış olmasının, kıyılardaki deniz fauna ve florasının uğrayacağı zararların gözardı edildiği anlamına geldiği ileri sürülerek iptalini istemişti.”

Editör: Vitrin Haber