Kadınlar tarafından 2013 yılında başlatılan ve kısa sürede tüm ülke geneline yayılan 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliği Gerze’de düzenlendi.

Her yıl binlerce kadının katılımı ile yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, herhangi bir gruba veya kuruluşa bağlı olmayan gönüllü kadınlar tarafından organize ediliyor. 

2013 yılında İzmir’de başlayan ve geride kalan 8 yıl içerisinde, Türkiye’de ve dünyada bisiklete binen kadınların ilgisini çeken etkinlik bu yıl "Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir" sloganıyla sekizinci kez düzenlendi. 

25 ülkede eş zamanlı olarak pandemi dolayısıyla bireysel ve küçük arkadaş grupları halinde gerçekleştirilen etkinlikte kadınlar, şık kıyafetleriyle bisiklete binerek sokaklarda pedal çevirdi. 

Gerze'de de gönüllü organizatör Hilal Arslan’ın çabalarıyla pandemi koşullarında gerekli önlemler alarak kadın mücadelesini simgeleyen mor maskelerini takan kadınlar, dünya geneline yaymaya çalıştıkları taleplerini, Gerze İskele Meydanı’ndan da duyurmaya çalıştı. Pandemi nedeniyle bu sene toplu sürüş gerçekleştirilemeyen etkinlikte fotoğraf standları kuran kadınlar, birlikte bisiklet süsleme etkinliği yaparak katılımcılara mor maskeler dağıttı. 

SÜSLENEREK BİSİKLETE BİNEN KADINLAR NEYE DİKKAT ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR? 
Süslü kadınlar bisiklet organizasyonunun bir çok amacı bünyesinde barındırdığını ifade eden etkinlik organizatörü Hilal Arslan, düzenlenen organizasyonlarla insanlara çok sayıda mesajın verilmeye çalışıldığını söyledi. Arslan; “Bisiklet, çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin, çevrenin, doğanın kirlenmesinin nedeni biz insanlarız. Doğanın dengesini bozduk ve şimdi bunu nasıl durduracağımızı düşünmemiz gerekir. Bizim de bisiklete binerek buna bir katkımız olabilir. 
Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık. 

“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak istiyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de  bisikletli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de şehrimizde bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı  yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz ve yollarda araç gürültüsü değil, kadınların kahkahaları olsun istiyoruz. 

Özellikle büyük şehirlerde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz. Haftanın bir günü, özgürce sokaklarda yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve çocuklarımızla oyun oynamak istiyoruz.
Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların, hiçe saydığı birçok bisikletli insanı, bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz.

Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı. 
Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz.

Bu taleplerin yanında Gerzeli kadınlar, aynı zamanda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasına yönelik taleplerini de dile getirip Gerze halkı arasında bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için İstanbul Sözleşmesi'ni anlatan broşür dağıtmışlardır” dedi.

Editör: Vitrin Haber