Gerze Belediye Başkanlığı tarafından, ülke genelinde hayata geçirilen “Milli Tarım Yerli Tohum” Projesi’ kapsamında belediyeye ait 21 dönümlük arazide siyez buğday ekimi gerçekleştiriliyor.
Yaykıl köyünde bulunan arzide geçtiğimiz sezonda Nohut, Mısır ve Fasulye ekilmiş mahsül toplanmıştı.

Kültür ve iklim yapısı oldukça müsait olan ilçede Nohut, Fasulye ve Mısır ekiminin ardından bu yıl da buğdayın atası olarak bilenen ve kimi kaynaklara göre 10 bin yıl kimine göre 12 bin yıl önce kültüre katılan Siyez Buğdayı Gerze topraklarıyla buluştu.

HEDEFİMİZ, ÇİFTÇİLERİMİZİ ÜRETİME VE YERLİLİĞE YÖNLENDİRMEK
Gerze belediyesi olarak hedeflerinin çiftçileri üretime ve yerliliğe yönlendirmek olduğunu söyleyen Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, bir diğer hedeflerinin ise buradan yetişen mahsulü ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırmak olduğunu söyledi. Şensoy; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bahsettiği üzere yerli tohuma yönelimi artırmak adına başlattığımız proje ülke çapında da büyük ilgi uyandırdı. Büyük uğraşlar verdiğimiz projede nohutta mahsule kavuşmuştuk. Bu dönemde de yerli buğdayımız Siyez Buğdayı’nı toprakla buluşturuyoruz. Siyez buğdayı, yeryüzündeki ilk buğday türüdür ve kendine has özellikleri vardır. Binlerce yıl önce tunç devrinde yeryüzünde yetiştirilmeye başlanmış, günümüze kadar korunarak yetiştirilmiştir. Orijinal ata buğdayıdır. Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklıdır.

Soğuğa ve kuraklığa çok dayanıklı olup doğal ortamında ilaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl türüdür. En verimsiz topraklarda dahi üretilebilir. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır ve lutein oranı çok fazladır. Lutein, göz sağlığı için önemli bir yapıtaşıdır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. Hedefimiz, çiftçilerimizi üretime ve yerliliğe yönlendirmektir. Diğer bir hedefimiz ise hasat zamanı mahsulü ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla buluşturmak. İnşallah hedeflerimize ulaşıp, anlamlı olan projemize daha da fazla anlam katacağız” dedi.
 

Editör: Vitrin Haber