19 Eylül Gaziler Günü Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtına çelenk sunulması ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle düzenlenen tören, Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. 
Gerze İlçe Jandarma Komutanlığından J. Asb. Çvş. İlhan Maçin tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı.

ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ İSE ONURLANMIŞ ASKERDİR
Bugün Milli Mücadele sonrasında kazanılan büyük zaferin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından mareşallik ve gazilik unvanının verildiği günün 101’inci yıl dönümü olduğunu söyleyen J. Asb. Çvş. İlhan Maçin; “Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM’nin 79’uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla Mustafa Kemal Paşa’ya mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Seve seve ölüme giden aziz milletimizin şehadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Şehit, nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanı, gazi ise, bu destanı yazan kahramanın adıdır”.

ATATÜRK, GAZİ ÜNVANI İLE ANILMAKTAN BÜYÜK GURUR DUYARDI
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de gazi unvanı ile anılmaktan büyük gurur duyduğu vurgulayan Maçin; “ Atatürk bunu şu sözler ile ifade etmiştir ‘Milli bağımsızlığımızı, vatanın millet ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükranlarımızı ifade etmek milli görevimizdir’. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul ve gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak, onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığının ifadesidir. Değerli gazilerimiz: Milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Sizler akıttığınız kanınız, feda ettiğiniz kolunuz, bacağınız, gözünüzle bu değerlerin yaşayan gurur abidelerisiniz. Bu duygu ve düşüncelerle kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve onurlu yaşamamızı aziz şehitlerimize ve siz değerli kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilinci ile başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anarken hayatta olan gazilerimize ve onların kıymetli ailelerine saygılar sunarım” diye konuştu.

Daha sonra Atatürk İlkokulu öğrencilerinden Betül Şentürk ve Mehmet Can Topal, 19 Eylül Gaziler Günü ile ilgili şiir okudu. Program Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Belediye Başkanı Cevat Şensoy ve Gerze Cumhuriyet Savcısı Serhat Ulu’ nun gaziler ve gazi yakınlarının gününü tebrik etmesiyle sona erdi.

Programa Kaymakam Tekin Dundar, Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze Cumhuriyet Savcısı Serhat Ulu, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, STK temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber