Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Erfelek ilçesinde son yıllarda kestane ağaçlarında oluşan dal kanseri, ürün verimini düşürdü.

Kabuğundan çabuk ayrılması, farklı lezzeti ve parlak rengi nedeniyle bölgede "kuzu kestanesi" olarak da adlandırılan Erfelek kestanesinin üretimi her geçen yıl azalıyor. 20 yıl önce yılda ortalama 900 ton rekolte gerçekleşen ilçede kestane ağaçlarında oluşan dal kanseri nedeniyle son yıllarda üretim 280 tona kadar düştü. Verimde kayba neden olan dal kanseri hastalığı ile mücadele ise sürdürülüyor. 

Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek, yaptığı açıklamada, Erfelek'in doğal yapısı gereği kestane ağaçlarından oluşan ormanlara sahip olduğunu söyledi. 15-20 yıl geriye gidildiğinde ilçede üreticiler tarafından hasat sezonunda pazara haftada 150 ton kestane indirildiğini bildiren Şimşek, bu rakamın geçen yıl haftada 30 tona kadar düştüğünü söyledi.
Şimşek, kestane üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğün sebeplerinin araştırıldığını, bununla ilgili rapor hazırlandığını ifade ederek, "Erfelek Orman İşletme Şefliği ile yaptığımız ortak çalışma sonucu Erfelek kestanesinin son durumunu masaya yatırdık. Elde ettiğimiz verilere göre ilçemizde 786 hektar alanda kestane üretimi yapılıyor. Bunun 150 hektarı vatandaşlarımızın tapulu topraklarından oluşuyor. Diğer kısmı orman arazisi. Bir hektarlık kestane ormanından alınan ürün miktarı ise yaklaşık 350 kilogram" dedi.

"145 HEKTAR ALAN HASTALIKTAN KURTARILDI"
Hazırlanan raporu valilik başta olmak üzere ilgili kurumlarla paylaştıklarını dile getiren Şimşek, özellikle kestane ağaçlarında oluşan dal kanseriyle mücadelenin önemine dikkati çekti. 
Dal kanserinin direkt üretimin düşmesine neden olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı ekiplerini bu anlamda kutlamak lazım. Çünkü rapora yansıyan bilgilere göre 2011 yılından bugüne kadar 145 dekar alan tamamen dal kanseri hastalığından temizlendi. Çok şükür, küçük de olsa olumlu yansımalarını almaya başladık. 2015 yılında üretimin kısmen arttığını söylemek mümkün. Bakanlığımız mücadeleyi sürdürdüğü sürece inanıyoruz ki rakamlar her geçen yıl artacak. Yeter ki mücadele bitmesin, artarak devam etsin." 

GEÇEN YIL 220 TON REKOLTE GERÇEKLEŞTİ
Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca ise dal kanserinin çok sayıda kestane ağacının yok olmasına sebep olduğunu söyledi. Hastalığın yayılmasının engellenmesinin ardından yeni kestane ormanları oluşturulması gerektiğinin altını çizen Koca, "Erfelek kestanesi, kendine özgü tadı ve yapısıyla ülkemizde pazarı olan bir ürün. Onun için yeni kestane ormanlarının, hastalıktan kurtulmuş ağaçlardan alınan fidanlardan oluşturulması taraftarıyız. Böylece aynı kalitede kestane üretmeye devam edebiliriz. Tabi bu kolay olmayacak. Çünkü kuruyan ağaçların yerine yüzlerce yeni fidanlar dikmeliyiz" ifadelerini kullandı.
İlçedeki kestane rekoltesinin son yıllarda oldukça azaldığını belirten Koca, geçen yıl ilçede 220 ton ürün elde ettiklerini anlattı.

"İTALYAN FİRMASIYLA YAPILAN GÖRÜŞME OLUMSUZ SONUÇLANDI"
Koca, bir süre önce bir İtalyan firmasının Erfelek kestanesine talip olduğunu hatırlatarak, görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını ifade etti. 
Fiyat bazında anlaşma sağlanamadığını bildiren Koca, "İtalyan firmanın yetkilileri gelerek ön görüşmelerde bulundu. Hatta numune alınarak analizlerini yaptırdılar. Bize sundukları teklif, kilogramı için 6 liraydı. Biz ise 10 lira gibi bir fiyat sunduk. Sonuçta ortak noktada buluşma şansı doğmadı" diye konuştu.
AA
 
Editör: Vitrin Haber