Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, ilçede yıllardır yapılması planlanan sanayi sitesi çalışmaları ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İlçedeki sanayici esnafının büyük bir beklenti içine sokulduğunu ve kısa süre içerisinde başlanacağını belirtilen sanayi sitesiyle ilgili yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini vurgulayan Eker, en başta sanayi sitesinin esnafın istediği yol güzergâhında olmadığını, bunun için adım atılmasını beklediklerini söyledi. 

AK Parti yöneticilerinin ve sanayi sitesi ile ilgilenen yetkilileri eleştiren Eker; "Sanayi esnaflığın ve diğer tüm esnafların yok sayılmasını doğru bulmuyoruz. Kooperatifle anlaşamadıkları için kooperatif açıklama yapmıyor. Sorumlusu kim? belli değil. Sanayi sitesini belediyenin yapacağı belirtiliyor. Bu durum aday olduğum dönemlerde gündeme getirdiğim ve seçildiğim takdirde 6 ay içerisinde teslim edeceğimi taahhüt ettiğim bir sanayi sitesi sürecidir. Lakin bugün yapılan ise bundan daha farklı bir sürecin yürütülmekte olduğunu göstermektedir. Durağan’a çakılan her çiviye minnettarız. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Sanayi esnafının ses çıkarmasından ve süreci baltalamasından çekinerek onlarla bir araya gelmeyen, toplantı yapmayan ama süreci de dedikoduya teslim eden bu anlayış yarın büyük zan ve töhmet altında kalabilir. Özellikle belediyenin kredi yolu ile borçlanarak yürüteceği bu süreç sanayi esnafına ağır bir maliyet oluşturabilir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı şartları ile bankaların şartları arasında çok ciddi farklılıklar oluşacaktır. Sanayi esnafı hangi şartlarla dükkan sahibi olacak? Ve ne kadar ödeyecek? Bu doğru belirlenmelidir. Yüksek ve ekstra maliyetlerle zaten sınırlı olan sanayi esnafımızı daha zor bir sürecin içine sokabilir borç batağına itebiliriz” dedi.

Şeffaf davranılmadıkça kamuoyunun haklı olarak arsa da rant düzeni oluşuyor algısına kapıldığını belirten Mustafa Eker, "Yatırımcı için belirlenen arsalarda şartlar nelerdir? Kaç dönüm yer tahsisi yapılacak? Arsanın teslimi hangi süreç sonrası gerçekleşecektir? Yatırımcı denilen kişi ya da kurumların istihdam sayıları ve işletmede kalacağı süreler arsanın bedelini karşılayacak mıdır? Arsa için bir bedel belirlenecek midir? Arsa tahsisinde sektörel olarak nitelik ve nicelik dikkate alınacak mıdır? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu sürecin neresinde olacaktır” diye konuştu.

Halk arasında konuşulan yatırımcı için belirlenen kendi yerini kendi yapma fikrinin ilçe merkezinde faaliyet gösteren sanayi esnafı içinde uygulanabileceğini kaydeden Mustafa Eker, esnaf, STK ve tüm siyasi parti temsilcileri ile istişarenin önemine değinerek sürecin kötü yönetildiğine dikkat çekti.
 

Editör: Vitrin Haber