Durağan kadınları kalkınma derneği kültürel üretim merkezi projesi açılış töreni gerçekleştirildi.

Durağan İlçesinde faaliyet gösteren Durağan Kadınları Kalkınma Derneği'nin İçişleri Başkanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nca kabul gören Durağan Kadınları Kültürel Üretim Merkezi Projesi'nin açılış töreni düzenlendi. 

Törene Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, 25. Dönem Sinop AK Parti Milletvekili Cengiz Tokmak, Durağan Kaymakamı Turan Soğukoluk, Saraydüzü Kaymakamı Yusuf Özbey, Gerze Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Bülent Bayraktar, Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçaslan, Saraydüzü Belediye Başkanı Hasan Peker, AK Parti İl Başkanı Ali Çöpçü, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Dernekler Müdürü Hüseyin Yılmaz, İlçe protokolü ve Durağanlı vatandaşlar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Durağan Kadınları Kalkınma Derneği Başkanı Gülsün Kasar, Durağanlı kadınların birleşmesiyle meydana getirdikleri derneklerinde Durağan’a özgü kültürel ürünler üzerine çalışma yapılacağını belirtti. Kasar; “Bu projenin başlangıcından itibaren desteğini esirgemeyen Sayın Valimiz Yasemin Özata Çetinkaya  başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi. Daha sonra kürsüye gelen Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçarslan, derneğin ilçeye hayırlı olmasını diledi. Kılıçarslan; “Ülkelerin kalkınması ve gelişmesini hazırlayan, sağlıklı nesillerin yetişmesinde önemli bir yere sahip olan kadınların hak ettiği yere gelebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde yer alması, kadınların dayanışmaları ve yardımlaşmaları için gerekli zemini oluşturmak amacıyla ilçemizde kurulan Durağan Kadınları Kalkınma Derneği önem arz etmektedir. Bizlerde Belediye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Her zaman dernek çalışmalarının yanında yer alacağız. Derneğin kurulmasına vesile olan Dernek Başkanımıza ve yönetimine, teşekkür ediyorum. Derneğimizin herkese hayır getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu. Törende bir konuşma yapan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş Durağan'a belki Sinop'un bütününe örnek teşkil edecek bir açılışı birlikte gerçekleştireceklerini söyledi. Maviş; “Kadın hayatın ihmal edilemeyecek kadar merkezinde ve hayatın tamamını teşkil eden bir parçamız. Durağan kadınları bugün burada Durağan Kadınları Kalkınma Derneğini kuruyorlar ama ben biraz önce Gülsün hanımı kürsüye davet edince dedim ki biz bu kadınlarla Durağan’ı değil Sinop’u kalkındırırız. Buradan başlayacak örnek çalışmalarınız bütün ilçelerimiz için bir örnek, bir başlangıç, bir ışık teşkil eder. Kadın ilk insandan bugüne dönüştürücü bir misyon ve fonksiyon üstlenmiştir. Kadın önce nesli sonra toplumu sonra dünyayı dönüştürmüştür. Biz tabi tüm bu çalışmaları yaparken geleceğimizi inşa edecek şekilde kendi gelenek, görenek ve inançlarımızı, kendi medeniyetimizin ilke ve prensiplerini de kadınlarımız eliyle geleceğe taşıyacak bir köprü kurmamız lazım” dedi. Türkiye’nin değerleriyle, medeniyetinin ilkeleriyle arasında oluşan kopukluğun düzenlenmesi için kadın merkezi bir rol oynadığını ifade eden Nazım Maviş, kadını dönüştürmenin bir milleti dönüştürmek olduğunu söyledi.

Maviş; “Bugün Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgemizde PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP, bölge insanının değerleri ve inançlarıyla kopuk bir geleceğe taşınmasını kadınlar üzerinden yapmaya çalışmaktadır. Her İl de bir Kadın eş başkanları, her belediyede bir kadın meclis üyesi eş başkanları vardır. Temel hedefleri doğulu anneyi, Türk kadınını değiştirerek Doğu ve Güney Doğuyu kendi değerlerinden kopartıp, çözülmeyi kolaylaştırmaktır. Bunun için Durağanlı kadınlarımızın taşıdıkları misyonun farkında olarak hayata bakmaları lazımdır. Siz kültürümüzü ve değerlerimizi gelecek nesillere taşırsanız bu toplumun birlik ve bütünlüğünü hiç kimse bozamaz. Durağan'ımızın kadınlarının ne kadar çalışkan olduklarını biliyorum. Tarlada, köyde, fabrikada, evde çalışırken aslında evi yapanların onlar olduklarını biliyorum. Bu vesile ile bugüne kadar hayata kattığınız her değer dolayısıyla sizleri tebrik ediyorum. İnşallah Durağan'lı kadınlarımızın hayırda yarışmak üzere yapacakları her proje de sizin bir kardeşiniz bir evladınız olarak sizlerle beraberim bana düşen ne görev varsa sırtımıza yükleyeceksiniz gücümüzün yettiğini biz de sizlerle beraber yapacağız. Biliyorum asıl gücünüzü Sinop’ta bir kadın Vali olmasından alıyorsunuz. İnşallah kadın Valinizden aldığınız güç kadar bir kardeşiniz, bir evladınız olarak benden de güç almanıza her zaman hazırım. Durağan'ımızı hep birlikte kalkındıracağız. Türkiye’yi Sayın Başbakanımızın ortaya koyduğu bir ufukla çok iyi bir yere birlikte taşıyacağız bugün buraya gelen tüm kardeşlerime çok teşekkür ediyorum” dedi.
Törende son olarak söz alan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya böylesi anlamlı bir projenin açılışını yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Çetinkaya; “Devletimizin ve Hükümetimizin yapmış olduğu bir takım proje ve yeniliklerle kadınlarımızın çalışma hayatında yer alması son 10-15 yılda oldukça arttı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın öncülüğünde çok güzel çalışmalar yapıldı. ilk defa geçen yıl kadının çalışma hayatına katılımında yüzde otuzu geçtiğini görüyoruz ki bu Türkiye tarihinde bir ilktir. Bu proje kadın girişimcilerimizin sayısının artmasında önemli rol oynadığından İlimiz için çok sevindiricidir” dedi. 
Durağan ilçesinde  böylesine üretken kadınların olması kendi ürettikleri ile yetinmeyip ilçedeki diğer kadınları da bu proje içine katmak konusunda  çaba sarf etmelerinin mutluluk verici olduğunu belirten Vali Çetinkaya şunları söyledi; “Bu projenin; Gülsün hanım ve Gülsün hanım gibi çalışma hayatında azimle ilerleyen bayanlarımız için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese başta kadınlarımız olmak üzere İlçe yöneticilerimize, İl yöneticilerimize, Bakanlıktaki Dernekler Dairesi Yöneticilerimize ve temsilcilerimize çok teşekkür ediyorum. Allah hem sizlerin, hem bu çalışmaların sayısını artırsın. Ben tekrar davetiniz ve program için teşekkür ediyorum. Elinize, emeğinize sağlık” diye konuştu. 
Yapılan konuşmaların ardından Dernek Başkanı Gülsün Kasar tarafından Vali Özata Çetinkaya’ya bir teşekkür plaketi verildi. Daha sonra Durağan Kadınları Kalkınma Derneği binasının açılış kurdelesi Vali Özata Çetinkaya ve protokol üyeleri tarafından kesildi. Dernek binasında, proje kapsamında üretimi yapılacak ürünlerin işleneceği tezgahları gezen Vali Özata Çetinkaya ve katılımcılara Dernek Başkanı Gülsün Kasar tarafından proje hakkında bilgiler verildi. 

Editör: Vitrin Haber