15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Halkbilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, Sinop Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Songül Çek ve Dr. Ergün Acar ile Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut katıldı.

Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, açılışta yaptığı konuşmada, panelin önemine değinerek, "Biz be kurum olarak unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin tanıtımına ve yaşatılmasına katkıda bulunacak 'Yaşayan Kültür Müzesi' kurulması için çalışma yapıyoruz. Bundan sonra yapacağımız çalışmaların hangi yönde ilerlemesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak, aydınlanmak ve siz katılımcıların da önerilerini tespit etmek amacıyla bu paneli düzenlemiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Panelistlerden akademisyen Dr. Songül Çek ise, Sinop ve ilçelerinde halen yaşayan ve halk arasında anlatıla gelen masal, efsane ve destanları bir araya getirerek bir kitap haline getirerek, gelecek dönemlerde bu kültürel unsurların yeniden yaşatılmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Dr. Acar da, daha önce Sinop ve ilçelerinde yaptığı çalışmaların soncunda elde ettiği verileri bir kitap haline getirdiğini belirterek, bu kitapta yer alan bilgilerden, kültürel miras alanında çalışma yapacak kişi ve kuruluşların yararlanabileceğini kaydetti.

Yaklaşık 7-8 yıl süren Sinop ve ilçelerinde halen yaşayan kelimelerin, bunların söyleniş özelliklerinin, bu bölgede yaşayan insanların geçmişi hakkında araştırmacılara ışık tutabileceğini vurgulayan Acar, "Çünkü bizim Türk milleti olarak geçmişe ışık tutacak yeterli sayıda yazılı bir kaynağımız yok. Biz bunları ancak ücra köşelerde kalmış ve şehirle fazla ilişkisi olmamış insanların konuşmalarından ve konuşma özelliklerinden yararlanarak ortaya çıkarabiliriz." diye konuştu.

Panelin sonunda Başkan Çakıcı tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.
Editör: Vitrin Haber