Boyabat Belediyesi tarafından 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil katıldı.
Konferan15 Temmuz gecesi yaşananları canlandıran kısa film izletimi sonrasında Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konuşmasıyla başladı. 

Ölümden korkmayanların asla mağlup edilemeyeceğini vurgulayan Şimşirgil, şöyle konuştu: "Bazıları diyor ki 15 Temmuz bir projeydi, kurguydu? Peki, bu millet bu projenin neresindeydi? Bana biri açıklayabilir mi, milletin sokağa çıkarıp darbecilere direnmesi de proje içinde var mıydı? 1960'da, 1970'de, 1980'de sokağa çıkıp direnen insanlar var mıydı? Bu millet dualı bir milletti. Cenabı Hak, 15 Temmuz gecesi bu milletin kalbinden korkuyu aldı, sokağa çıkartıverdi. On binlerce insan alçak uçuş yapan uçaklardan, patlayan silahlardan korkmadı, kaçmadı. Darbecilerin, arkasındaki güçlerin kırk yıllık planları boşa gitti. Bunlar bu milletin sokağa çıkacağını hesap edemediler. Korkar, siner sandılar. 

Şunu hiç unutmayın ki düşman güçler Tanzimat'tan itibaren bu milleti, bu milletle kırdırdılar, mekteplerimizi ele geçirdiler. Adamlarımızı, gençlerimizi elimizden aldılar. Misyoner gruplar Anadolu'un köylerine kadar girip çalıştılar. Bizi, bize düşman etti." 

Şimşirgil, geçmişte Diyanet'in de bu kişilerin dindar görünen dinsizler olduğunu ifşa edemediğini ifade ederek "Gençlerimiz, öğrencilerimiz kalacak yurt bulamadıkları için bu kişilerin yurtlarında barınmak zorunda kaldılar. Geçmişte hep anlattım, Diyanetin sessiz kaldığını, hutbelerinde bir kez olsun gerçekleri açıkladığını duyamadım. Ama o zamanlar ciddiye alınmadım." dedi 

Amerika'nın başındaki adamın bir twitter atmasıyla, İran karışıyor, Türkiye karışıyor, Suriye karışıyor, diyen Şimşirgil "Ama artık benim cumhurbaşkanım da bir twitter atıp Amerika'da karışacak inşallah. Daha bir cumhurbaşkanı çıktı mı ki Amerika'ya 'Daha bunlar Osmanlı tokadı yememişler' diye. Artık başımızı dik tutuyoruz. Ölümden korkmayanlar, ölümden korkanları yenecektir. Onların sadece bu dünyası var. İmanlı insanların öbür dünyası da var. Ölümden korkmayanlar asla mağlup edilemezler."dedi. 

Rehavete de kapılmanın doğru olmadığını ifade eden Şimşirgil "Ama bu savaşın bittiğini asla zannetmeyin, 'Su uyur düşman uyumaz' demiş atalarımız. Bu savaş Amerika çökene kadar devam edecektir. Onlar bu yenilgiyi hiç unutamayacaklardır. Biz de unutmayıp hep güçlü ve tetikte olacağız. Geleceğimizin güvencesi gençlerimizi okutacağız, iyi ahlaklı nesiller yetiştireceğiz. Birlik ve beraberlik içinde olacağız. Allah korusun bölünürsek, birbirimize düşman olursak, gerçek düşmanların ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın.15 Temmuz'u hiç unutmayalım. Bu gün başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin de ülkemize vatanımıza hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı. 

Konferans sonunda İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy ve Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Şimşirgil'i tebrik edip plaket ve hediye sunumunda bulundular. 

Şimşirgil'in okuyucularının kitaplarını imzalaması ve hatıra fotoğrafları çekimiyle program sona erdi. 

Konferansı İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy ve Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçaslan, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Murat Keskin, Ak Parti İlçe Başkanı Ferhat Yıldız ve salonu dolduran vatandaşlar izledi. 
Editör: Vitrin Haber