İçişleri Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın görevlendirmesiyle çalışmalarını yürüten ASELSAN ve çözüm ortağı KAREL Elektronik, MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) çalışmalarını Boyabat'ta yürütmeye devam ediyor. 

ASELSAN, Boyabat Belediyesi, Türk Telekom, Karayolları Genel Müdürlüğü ve YEDAŞ arasında imzalanan protokolle başlatılan çalışmaları yüklenici teknoloji firması KAREL uyguluyor.
Boyabat Kaymakamlığı ile de işbirliği yapılarak kurulan MOBESE ile Boyabat halkının güvenlik seviyesinin daha üst noktalara çıkarılması, toplumda huzurun sağlanması, suç ve suçlularla mücadelede emniyet güçlerinin daha erken müdahalede bulunması, suça karşı caydırıcılığın artırılması hedefleniyor.

Yürütülen çalışmalarla, dikilen demir direklere hareketli ve sabit kameraların  montajlanması bitmek üzere. Firmanın 15 Kasım 2017 Çarşamba günü Boyabat'taki çalışmaları bitirmesi bekleniyor. 
Yeni otogardan Boyabat Küçük Sanayi Sitesi bölgesine kadar olan güzergahta toplam 12 noktada aktif olacak olan sistemle yaklaşık 30 kamera ile güvenlik taraması yapılacak. Her noktada farklı sayıda kamera bulunuyor. 12 noktada bulunan kameralardan en az birer tanesi hareket kabiliyetli. 

ZİFİRİ KARANLIKTA GÖRÜNTÜ ALABİLİYORLAR
Kurulan sistemle; terörle mücadele, suçlu arama ve takip etme gibi çalışmalar için Boyabat'ın giriş ve çıkışlarına 3 tane plaka tanımlama cihazı da konumlandırılıyor. Ayrıca her noktada yüz tarama sisteminin de ötesine geçen göz tarama özellikli cihazlar bulunuyor. Her insanın parmak izi gibi gözü de benzersiz olduğu için bu sistemle daha verimli güvenlik önlemleri alınabilecek. Sistem sahip olduğu teknolojiyle gece karanlığında da görevini yerine getirecek.

500 METREDEN KOL SAATİ OKUNABİLECEK
Boyabat'a kurulan son teknoloji ürünü sistemle 500 metre kadar mesafeden bir kişinin kolunda bulunan saat görüntülenip saatin kaçı gösterdiği tespit edilebilecek.
Yüksek çözünürlüklü kameraların kullanıldığı sistemden elde edilen görüntüleri, Boyabat İlçe Emniyet Müdürlüğü ile eş zamanlı olarak Sinop İl Emniyet Müdürlüğü de izleyebilecek.
Sistemden elde edilen görüntülerin izlenmesi ve analiz edilmesi için Boyabat İlçe Emniyet Müdürlüğünde bulunan Kamera Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Merkezi ile Boyabat'a hizmet verilecek.
Sistemin 2018'in Mart ayında faaliyete geçeceği tahmin ediliyor. Sistemin teknoloji geliştikçe iyileştirileceği de belirtiliyor. 

MOBESE NEDİR?
Emniyet Genel Müdürlüğünün Asayiş ve Trafik güvenliğinin sağlanması ile genel güvenliğe yönelik tehditleri bertaraf etmek ve denetim görevini daha etkin gerçekleştirmek üzere mevzuata uygun olarak elde edilen görüntü, ses ve konum verilerinin işlenerek, anlamlı sonuçlar üretilmesini ve bu sonuçların POLNET uygulamaları ile desteklenmesini sağlayan, Görüntüleme, Çağrı Yönetim ve Mobil Uygulamalar alt sistemlerinden oluşan modüler olarak geliştirilmiş bilişim sistemidir.
MOBESE ile suçun önlenmesi ve suç sonrasında kanıtların ve şüphelilerin tespiti, çalıntı araç bulunması, şüpheli paket tespiti, yankesici izleme, kapkaç olayları kontrolü, trafik kazası tespiti ve tüm şüpheli durumların kolayca tespiti mümkün olmaktadır.
MOBESE; Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, Kent Güvenlik Sistemleri, Belde İzleme Sistemi isimleri ile de anılmaktadır.
boyabatsesi.com

 
Editör: Vitrin Haber