Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezlerinden olan Boyabat’ta İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün tescil talebi geçtiğimiz Nisan ayında Ankara Tahumculuk ve Sertifikasyon Merkezi komisyonu tarafından kabul edilmiş ve burada üretilen çeltik çeşidi “Boyabat Kalesi” olarak tescillenmişti. Tescil işleminin ardından Boyabat Kalesi çeltik çeşidinin ekimi, ilçeye bağlı Bağlıca Köyünde Satılmış Battaloğlu'na ait 1 dönümlük arazide gerçekleştirildi. 
Yapılan demonstrasyon çalışmalarıyla gerçekleştirilen Boyabat Kalesi'nin ilk ekimine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ve kurum personeli de katıldı. 

EKİMİ YAPILAN ÇELTİK SORUNSUZ OLARAK YETİŞMEYE DEVAM EDİYOR
Ekimi yapılan Boyabat Kalesi isimli çeltiğin tarladaki gelişimi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerince düzenli aralıklarla takip ediliyor.
 
5 Haziran 2017 Çarşamba günü yaklaşık 20 kilo civarında ekimi gerçekleştirilen Boyabat Kalesi çeltiğinin ilerleyiş safhalarını incelemek üzere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ve kurum çalışanları, ekili tarlayı ve Çiftçi Satılmış Battaloğlu'nu ziyaret etti.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta'nın, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Islahı Şube Sorumlusu Dr. Halil Sürek'ten temin ettiği Boyabat Kalesi çeltik tohumlarını tarlasına eken Satılmış Battaloğlu, Boyabat Kalesi için başka tohum ektiği tarlasını bozmuştu.

Satılmış Battaloğlu ve Boyabat için bir ilk olan Boyabat Kalesi çeltik çeşidi, sorunsuz bir şekilde olgunlaşmaya devam ediyor.
Ektikleri çeltiğin gelişiminden memnun kaldıklarını belirten Çiftçi Satılmış Battaloğlu, şuana kadar çeltik otlarında herhangi bir hastalık ya da tersliğe rastlamadıklarını ifade etti. Battaloğlu; "Çeltik güzel, sıkıntı yok. Biz de elimizden geldiği kadar tarlalarımıza iyi bakmaya çalışıyoruz. Tarlada ot yok, hastalık yok, yatık yok Allah'a şükür. Boyabat Kalesi ayrıca diğer çeltik çeşitlerine göre önde ilerleme kaydediyor. Yabancı otlarla mücadelede sorun yaşamadık. İlaçlamanın ardından gübre ile çeltiğe destek sağlayacağız” dedi. 

BOYABAT KALESİ ÇELTİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ
Boyabat Kalesi markalı çeltik çeşidinin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaştırılarak ekilebilmesi için üreticilere Boyabat Kalesi çeltiği tohumluk desteği verilebileceğini ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta, Bağlıca'da ekilen Boyabat Kalesi ile tohumluk elde edilerek ekiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirt. Usta ayrıca, Boyabatlı çiftçilerin de gereken ilgiyi gösterdiği takdirde Boyabat Kalesi çeltik çeşidinin Boyabat'ta yaygın bir şekilde ekilir hale geleceğini kaydetti.

BOYABAT KALESİ'NİN ÖZELLİKLERİ:
Gönen x Ariete melezinden geliştirilen Boyabat Kalesi'nin bitki boyu 100 cm.'dir. 
Yaprakları dik yapıda ve salkımları yarı dik olan Boyabat Kalesi'nin sapları sağlam yapıda ve yatmaya karşı dayanıklı.
115-120 günde olgunlaşan erkenci bir çeşit olan Boyabat Kalesi'nin çeltik taneleri sarı ve uzundur. 1000 adet Boyabat Kalesi çeltik tanesinin ağırlığı 33-35 gr. geliyor.

VERİMLİ VE HASTALIKLARA KARŞI DAYANIKLI
Farklı koşullara uyum sağlayabilen Boyabat Kalesi, iyi verim potansiyeline sahiptir. 
 
Kök boğazı çürüklüğü hastalığına karşı dayanıklı olan Boyabat Kalesi, salkım boğum ve salkım yanıklığı hastalıklarına karşı da orta derecede toleranslı yapıdadır.
 
BOYABAT KALESİ'NİN RANDIMANI YÜZDE 65 
Yüzde 60-65 oranında pirinç randımanı veren Boyabat Kalesi'nin pirinç tane uzunluğu 6,6 mm. ve genişliği 2,8-2,9 mm.'dir. Camsı ve mat bir görünüşe sahip olan Boyabat Kalesi pirinç tanesinin bin adet ağırlığı ise 25-26 gr.'dır.
Editör: Vitrin Haber