Boyabat Belediyesinden, ilçede kullanımına başlanılması planlanan doğalgaz yapım işi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bir açıklama yapıldı. Açıklamada ilçeye doğalgaz getirilmesi noktasında çalışmaların ilgili makamlar tarafından yakından takip edildiği bildirildi. 

Boyabat Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, ilçeye doğal gazın getirilmesi noktasında Belediye, Kaymakamlık, Valilik ve TBMM İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verildi. 

Doğal gazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda mevcut, doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nün görevlendirilmesine ilişkin 22.02.2013 tarih ve 28631 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Bakanlar Kurulu Kararına istinaden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından usul ve esaslar belirlenmiştir. Belirlenen usul ve esaslara göre; Mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan ve merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan Boyabat ilçemiz kararname kapsamına girmiştir. İlçe merkezindeki toplam elektrik abone sayısının asgari yüzde 60’ına tekabül eden elektrik abonesinin, abone bağlantı bedeli olan 335,00 TL’sini 30.06.2014 tarihine kadar Sinop İl Özel İdaresi tarafından Ziraat Bankası Boyabat Şubesi’nde açılan hesaba yatırması ve yeterli sayının bulunması durumunda İl Özel İdaresi tarafından BOTAŞ’a başvurulması istenmiştir.

İlçemizde toplam elektrik abone sayısı 16 bin 100 olup yüzde 60’ına tekabül eden ve doğalgaz abone bağlantı bedeli yatırması gereken elektrik abonesi sayısı 9 bin 660’dır. Sürenin dolduğu 30.06.2014 tarihine kadar toplam 680 abone doğalgaz abone bağlantı bedelini yatırmıştır. 
Dolayısıyla yeterli sayıya ulaşılamamış ve doğalgaz için BOTAŞ’a başvuru yapılamamıştır.

Ancak; Bakanlar Kurulu 2013/5726 Sayılı Kararı ile ülkemizin ekonomik kalkınmasında ihtiyaç duyulan yatırımların artırılması ile mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan birinci derecede kalkınmada öncelikli yörelerde bulunan ve aynı zamanda yatırım teşvik uygulamaları bakımından 5 inci ve 6 ncı bölgelerde yer alan illerde kurulmuş olan organize sanayi bölgelerindeki(OSB) işletmelerin ihtiyacı olan doğal gazı temin etmek için doğal gaz ulaştırılmasını sağlamaya yönelik BOTAŞ görevlendirilmiştir.

Boyabat OSB kararname kapsamına girdiğinden BOTAŞ’a müracaat edilmiş, sürenin bitim tarihi olan 17.07.2014 tarihinden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uygun görülmesi halinde doğal gazın Boyabat OSB’ye getirilmesi için gereken yatırımlar BOTAŞ tarafından gerçekleştirilecektir.

Doğal gazın Boyabat OSB’ye ulaşmasından sonra Boyabat şehir merkezi de doğal gazdan yararlanma imkanına kavuşmuş olacaktır.

İlçemize doğal gaz getirilmesi için Belediyemiz, Kaymakamlığımız, Valiliğimiz ve TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Sinop Milletvekilimiz Mehmet Ersoy tarafından konu yakından takip edilmektedir. Kamuoyuna saygı ile arz olunur.

Editör: Vitrin Haber