Türkiye’nin çeltik ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Boyabat ilçesinde üreticiler, hasadı tamamlanan çeltiği kurutmaya başladı. 

31 köy 25 bin dekar alanda ekimi yapılan ve hasat edilen üreticilerin beyaz altın olarak adlandırdıkları çeltik, nem oranlarının uygun seviyelere inmesi için güneşte bekletiliyor.

Hasat edildiğinde yaklaşık yüzde 30 nem seviyesinde olan çeltikler, güneşte bekletilerek kurutmaya tabi tutuluyor. Üreticiler belli aralıklarla çeltiği karıştırarak daha iyi kurumasını sağlıyorlar. Yaklaşık 4 günlük kurutma işleminin ardından yüzde 14-15 nem seviyesine düşürülen çeltikler, pirinç olarak işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor. Çeltik kurutma işlemi gerçekleştiren üreticiler  tarladan çıktığında yüksek nem oranına sahip çeltiğin, kurutma işleminden geçirilerek uygun nem seviyesine getirildiğini söylediler.

Kurutmanın önemli bir aşama olduğunu belirten üreticiler;  "Tarladan çıktığında yüksek bir nem oranı var. Bunun depolanması ve işlenmesi için 14-15 rutubete inmesi lazım. Bunu da güneşli havalarda çeltiğimizi geniş bir alana sererek yapıyoruz. 3-4 gün boyunca çeltiği seriyoruz belirli aralıklarla karıştırmamız gerekiyor. İyi kuruması için  3-4 gün boyunca bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Ondan sonra depolara ve fabrikalara gidiyor” ifadelerini kullandılar.

Editör: Vitrin Haber