Türkeli Belediye Başkanı Halil Dilek Özcan, Vitrinhaber'e özel açıklamalarda bulundu. Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunun ilçeyi ziyareti sırasında Vitrinhaber'in sorularını yanıtlayan Özcan, ilçenin yıllardır aşamadığı problemlerine de değindi.  

NÜFUSA KAYITLI 127 BİN TÜRKELİLİ VAR
Türkeli ilçesinin vatanı milletine bağlı, tam bir Anadolu kenti olduğunu kaydeden Başkan Halil Dilek Özcan; “Türkeli bir aşktır. Türkeli devletini ve milletini seven insanlar topluluğudur. Biz gurbetçi memleketiyiz. Yaşayan 127 bin nüfusumuzla, bunun 14 bin 300’ü şu anda ilçede ikamet ediyor. Diğer yüzde 85-90’ı yurt dışında ve İstanbul’da ikamet ediyor. Türkeli, güzel bir Karadeniz ilçesi. Ben Türkelili olmaktan gurur duyan, Türkeli’ye sevdalı bir insanım. Ömrümü bu ilçeye adamaktan mutluyum. iyi ki Türkeliliyiz” dedi.

6 BİNLİK NÜFUS YAZ AYINDA 30 BİNİ BULUYOR
Türkeli ilçesinin yaz dönemlerinde 25-30 bin civarında gurbetçi ağırladığını ve yaz aylarında ilçe nüfusunun 50-60 binleri bulduğunu belirten Başkan Özcan, “Şu anda ilçe tabela nüfusumuz 6 bini geçti. Yazın 2-3 aylık bir süreçte 60 bine yakın bir nüfusumuz var. 6 bin nüfuslu bir ilçede 3 banka, 5 eczane, sayısı gün geçtikçe ardan kuyumcular var. Yani ekonomik olarak iyi bir ilçeyiz. Bu da ilçenin yapılaşmasına yansımış durumda. Anadolu'nun 60-70 bin nüfuslu ilçelerinde olmayan artılarımız var. Denizimiz, ormanımız, yeşilimiz, insanların memleketimize gelmesi için en büyük etkenlerden birisi. Vatanına milletine bağlı bir ilçeyiz. Buradan hiç bir zaman vatan haini çıkmaz. Bayrağımız her zaman başımızın tacıdır. Ayrıca Türkeli insanı çok nazik ve nezih insanlardır. Anadolu mutaassıplığını bozmamış bir ilçeyiz. Ramazan ayında sigara içen dahi olmaz benim ilçemde. Oruç tutmayan var mıdır? Tabii ki de vardır. Ama insanlar birbirine saygılıdır. Bunları anlatırken de gurur duyuyorum. Hem ilçemizi hem ilçe halkımızı çok seviyoruz” diye konuştu.

YOL VE TANITIM NOKTASINDA MUZDARİBİZ
Ulaşım ve tanıtım konularından muzdarip olduklarını kaydeden Halil Dilek Özcan sözlerini şöyle sürdürdü; "İlçenin en çok tanıtım ve ulaşım noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Sırtımızda 5-6 tane yaylamız var. Mesela Çatan köyündeki doğa harikası şelalelerimizi tanıtamıyoruz. Orada Türkiye'ye mal olacak doğa mirasımız yatıyor. Biz de bunu Türkiye ve dünyayla paylaşmak istiyoruz. Ama biz bu derdimizi bir türlü anlatamıyoruz. Ben bunu devletimizin her kademesinde dile getirdim. 
Muzdarip olduğumuz diğer konu ulaşım. Sıkıntı hala bitmedi. Yolumuzun 1998 yılında ihalesi yapıldı. Karadeniz Sahil Yolunun devamı olarak 17 kilometrelik bir güzergah var. 3 yıldır bir müteahhit firma geldi, çalışıyordu, yine durdu. Tekrar gündeme alınıp tekrar çalışmalara başlanmasını istiyoruz. Yaz ayları geliyor. En azında bu konuyla ilgili değerli yetkililerden el vermelerini bekliyoruz"

YILLARDIR YÜKSEOKUL İSTİYORUZ
Sinop’un Türkeli ilçesine yıllardır Meslek Yüksek Okulu açılması için bastırdıklarını dile getiren Başkan Özcan; "En fazla uğraştığımız konulardan bir tanesi de odur. Daha önce de söyledim şimdi de söylüyorum. Sinop Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, Türkeli’nin Sinop Üniversitesinden alacağı en büyük desteklerden birisi de Meslek Yüksek Okulu. Bu ilçeye yıllardır bir Meslek Yüksek Okulu getirmeye çalışıyoruz. 1999’dan 2004 yılına kadar Rektör Şevket Büyükhatipoğlu ile uğraştık. Olmadı. Recep Bircan geldi. Uğraştık. Olmadı. Şimdi Rektör Nihat Dalgın bey burada, ona da anlattık. Umarım o da bizleri boş çevirmeyecektir. Biz anlatmaktan ve talep etmekten geri durmuyoruz. Bir de bu ilçe öyle bir ilçedir ki yani ilçesine bir yüksekokul katmak için yurt ve şehir dışında yaşayan Türkelili hemşehrililerim hepsi ne gerekiyorsa yapar. Böyle de açık çek veriyoruz. 

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ
Fakat ne hikmetse burada da mustaribiz. Herhalde Sinop, bizi uç noktada diye sanıyorum üvey evlat muamelesi yapıyor. Yanı başımızda 2 bin 500 nüfuslu Çatalzeytin var. Orada yüksekokul var, burada yok. Mesele uzaklık ise Çatalzeytin Kastamonu'ya 100 kilometre, Türkeli ise Sinop'a 90 kilometre. Çatalzeytin'den daha fazla gençlerin kalabileceği, barınabileceği ortamlar var. Ama bir türlü yapamıyoruz. Bu ilçe adı güzel bir ilçe. Biz hep birlikte sarılmak istiyoruz. Hep beraber el ele vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.  
Editör: Vitrin Haber