CHP Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, ilçe halkının büyük kısmının geçim kaynağı olan çeltik üretiminin artan maliyetler nedeni ile neredeyse bitme noktasına geldiğini söyledi. İlçede çeltik hasat sezonun başlaması ile birlikte çeltik üreticisinin tarladan çıkacak hasattaki randımana ve rekolteye odaklandığını belirten CHP Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, geçtiğimiz yıl çeltik ekim sezonunun yaklaşması ile birlikte artan maliyetlerin çeltik üreticisinin canını yaktığını söyledi. Eker; “Özellikle kuraklık nedeni ile  sürekli tedirginlik yaşayan ve çeltik arazisini saran ot ile mücadele için geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalan çeltik üreticisi, artan maliyetler karşısında taban fiyatını daha yüksek bekliyordu.

Açıklanan fiyatlar çeltik üreticisinin umutlarını kırmış, özellikle rekolte ve randıman düşüklüğü çeltik üreticisini daha zora  sokmuştur. Durağan’da su kıtlığı nedeni ile yaklaşık 2 bin dönüm arazi ekilemezken bu yerlere alternatif ürün de ekilememiştir. Bu bölgeden geçimini sağlayan üreticiler için hiç bir önlem alınmamış, destekleme yapılmamıştır. Sadece çeltik sezonuna bağlı olarak geçimini sağlayan, plan yapan çeltik üreticisinin artan maliyetler ve tarlasını saran otlar yüzünden yaşadığı mağduriyet geçtiğimiz yıllara oranla daha fazladır. Üstelik oluşturulan birliklerle arazisini dönüm başına  para ile sulayan ya da kooperatifler üzerinden pompa vasıtası ile arazisini sulamak zorunda kalan üretici yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakılmıştır.

Sulama kooperatiflerinin bütçesine yapılan ek bütçeler de derman olmamakta, artan elektrik fiyatlarına üretici yetişememektedir. Devlet özellikle bu yıl ilçemizde arazisini kuraklık nedeni ile ekemeyen Aşağıkaracaören ve Karayazı mevkiindeki boş kalan arazileri nedeni ile çeltik üreticisine, pompaların çalışması nedeni ile borcunu ödemekte zorlanan çeltik üreticisi için alternatif koşullar oluşturmalı zararlarını karşılayacak projeler üretmeli, yeni destekler sunmalıdır” dedi.

YÜZLERCE DÖNÜM ARAZİ BOZ KALDI
Açıklanan taban fiyatların çeltik üreticisini artan maliyetler karşısında  mağdur ettiğinin altını çizen CHP Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, bu maliyetler karşısında yüzlerce dönüm arazinin boz kaldığını söyledi. Eker; “Çiftçilerimizle yaptığımız görüşmelerde bir çok çiftçimiz artan ilaç fiyatları, mazot giderleri ve rekolte randıman düşüklüğü gibi sebepler yüzünden tarlasını artık boz bırakmayı düşünüyor.

Ama iktidar tam hasat sezonu yaklaşırken adeta fiyatları daha aşağılara çekmek, üreticiyi mağdur etmek adına yurt dışından bakliyat ithal etme izni vererek üreticinin elindeki çeltiği, buğdayı yok pahasına satın almanın önünü açmıştır. Yerlilikten bahseden iktidar sahipleri yüzyıllardır kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olan Türkiye’de yerli tarımı bitirmiş, yurt dışından samanı dahi ithal eden, Türk çiftçisini de üretemez hale getiren dışa bağımlı bir ülke haline getirmiştir. Bu yanlıştan dönmek için öncelikle ilçemizde ekilmeyen arazilerin, toplulaştırma nedeni ile yaklaşık 10 yıldır sorun yaşayan köylülerimizin  sorunlarına çözüm bulmalıdır.

Özelleştirilen ve elektrik dağıtım, pazarlama şirketlerinin insafına terk edilen çeltik üreticisinin çalıştırılan pompalar nedeni ile ürettiğinden fazlasını alan faturalar maliyetleri kat be kat arttırmaktadır. Çözüm maliyetlerin düşürülmesi, çiftçimizin tarlasına tekrar dönmesini sağlayacak, arazisini gelir kapısı olarak görebilecek sezondan sezona da olsa emeğinin karşılığını alacak çözümler sunulmasıdır” diye konuştu. 
 

Editör: Vitrin Haber