Seçim öncesi bütün partilerin bazı aday adayları ve adaylar ile Sinop'u konuşacağız..  Vekillere ve müstakbel vekillere Sinop ve Sinoplu’ya yapacaklarını.. Projelerini.. Ve Sinop'un ilçelerinin sıkıntılarını soracağız.. Aynı zamanda siyaset dışı da sorular da yönelteceğiz.. 
 
İlk konuğum, Milletvekilimiz ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy.. 
 
-- Sinop'un siyasi ve demokrasi kültürünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
"Nüfus ve ölçek itibariyle küçük sayılacak bir ilde siyaset yapmanın, siyasi kültürün yerleşmesinin doğal güçlükleri olmasına rağmen ılımlı ve karşılıklı saygıya dayalı yüz yüze ilişkiler bu güçlükleri azaltıyor. Demokrasi kültürü bakımından oldukça iyiyiz. Karşılıklı saygı ve hoşgörü bizi yan yana yürütebilen en önemli özelliğimiz.”
 
-- Sinop'ta vatandaşlardan aldığınız tepkilere göre ilin başlıca sorunları neler? Bu sorunlara yönelik çalışmalarınız olacak mı? Olacaksa bunlardan bahseder misiniz?
“Sinop’ta da ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi en önemli sorun işsizlik. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan nüfus azaldıkça, eğitim seviyesi yükseldikçe ücretli, sosyal güvenceli bir işte çalışma isteği her geçen gün artıyor. En yüksek teşvik alan illerden olan ilimizin ulaşım sorunlarının çözülmesiyle birlikte hem sanayi yatırımları alanında hem de turizm yatırımları alanında önemli gelişmeler kat etmesini bekliyoruz. Özellikle tarihi kültürel değerlerimizin hizmete sunulmalarının sağlanmasıyla turizm alanında önemli bir hamle yakalayacağız. Ayrıca kampüs sorununu halletmiş yeni fakülteler ve bölümler açabilen üniversitemizle ciddi bir öğrenci katılımı ile gelir artışı sağlayacağız. Nükleer santral inşaatının başlamasıyla da zaten mevcut potansiyelimizin en az iki katına çıkmış olacak. İkinci önemli sorun kırsal kesimin ulaşım sorunu. Karadeniz’in coğrafyasından kaynaklanan bize özgü sorunu çözümlemek anlamında önemli mesafeler aldık ama gelecek dönem hem bizim hem hükümetimizin en önemli önceliklerinden olacak.”
 
-- Vekil Ersoy kendisinin Sinop’tan aday olmak istediğini söyledi ve ekledi:
“Her şeyden önce hükümetimizin ülke genelinde sunduğu bütün hizmetlerden ilimizin de bütün ilçeleriyle birlikte en iyi şekilde istifade etmesini sağlamayı temel görev kabul ediyorum. Bu anlamda, ulaşım, eğitim, sağlık, gençlik ve spor başta olmak üzere hizmetlerimizi takip edecek ve hizmetin verileceği mekân sorununun kalmamasını sağlayacağız. Kırsal nüfusun üretimde kalabilmesi içinde gölet ve sulama projelerini de hızla hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
 
-- Sayın Ersoy, Sinop'un ekonomik gelişmesi ve bugün ulaştığı düzeyi olarak da şöyle düşünüyor:
“Daha çok yaşlı nüfusa sahip olduğumuz için ekonomik gelişmenin istediğimiz düzeyde olduğu söyleyemeyiz. Kamusal hizmetlerin sunumu bakımından oldukça iyiyiz ama henüz özel sektör yatırımlarında arzu edilen yerde değiliz.”
 
-- Peki Sayın Ersoy, "Sinop'ta son yıllarda bir gelişme oldu mu? Oldu ise bunlar neler? Geçmiş yıllarda ilimiz neden ihmal edilmiştir?" sorularına ise şu yanıtı veriyor:
"Ciddi gelişmeler oldu, olmaya da devam ediyor. Ulaşım hizmetlerinde hepimiz biliyoruz gelinen noktayı. Eğitim hizmetlerinde her ilçemizin ihtiyacı olan okul ve yurtların tamamı yatırım programlarına alındı, bir kısım tamamlandı, önemli kısım devam ediyor, bir kısmı ise ihale sürecinde. Bunlar tamamlandığında okul ve yurt ihtiyacımız kalmamış olacak. Hastane inşaatlarımız devam ediyor.  İl genelinde rekor sayıda doktorla hizmet veriyoruz. Hastanelerimizin hizmet kalitesini artırmak yönünde önemli yenilikler getirdik, hem fiziki hem de teknik anlamda. İlçelerimize sentetik çim sahalar ve kapalı spor salonları kazandırdık. Şimdi de gençlik merkezleri yapmaya başladık. Boyabat, Ayancık, Durağan, Türkeli, Gerze ilçelerimize gençlik merkezleri yaptırıyoruz. Huzurevi, çocuk yuvası, yüzme havuzu, gençlik merkezi, spor salonu, kültür merkezi yapılan ve devam eden işlerimizden bazıları. Kronik hale gelmiş olan üniversite kampüs alanı sorununu çözdük. 220 dönüm alan üzerine modern bir kampüs yapılıyor. İki yeni fakülte açtırdık. İlahiyat Fakültesi öğrenci aldı, Mimarlık Mühendislik Fakültesi bu yıl alıyor. Kamu kurumları hiçbir hizmetinde ödenek sorunu yaşamadı. Kamu, STK ve siyaset kurumlarının kavga etmeden birbirlerini tamamlayarak hizmet odaklı bir uyumla çalışmalarını sağladık. İl özel idaresinin hizmet kapasitesini neredeyse üç katına çıkardık.”
 
-- Siyasetin içinde olduğu halde Ersoy'un, kendisine "Keşke bu siyasete bulaşmasaydım" dediği oldu mu?
“İnsanız elbette dediğimiz anlar, hayal kırıklıkları olmuştur. Ama yaptığımız eserler ve aldığımız dualar daha fazlaysa sorun yok yola devam dersiniz” dedi
 
-- Sayın vekil  Sinop için yapılanları da çok eksik buluyor ve şunları söylüyor:
"Yılların ihmalini, fakirliğini sadece AK Parti iktidarları döneminde tümüyle bitirmek mümkün değil. Çok güzel hizmetler yapıyor ama yetmediği içinde daha fazla hizmet diyoruz. Eksik olanları da yine biz yapacağız inşallah.”
 
-- İstanbul, Feshane'de düzenlenen Sinop Günü etkinliğini nasıl buldunuz?. Ona göre bu etkinliğin Sinop'a katkısı oldu mu?
“İlk defa düzenlendi. Bütün tecrübesizliğimize rağmen, eksiklerimize rağmen güzeldi. Bu tür organizasyonların faydası zamanla görülür ve tanıtım süreklilik ister, yılmadan devam etmemiz gerekir.”
 
 -- Sayın Ersoy'a son sorum ise çözüm süreci oldu. 
“Çözüm sürecinin amacı ölü, şehit vermeden ve öldürmeden sorunu ortadan kaldırmaktır. Daha fazla demokrasi ile kimsenin mağduriyet edebiyatı yapmasına fırsat vermemek, uzun soluklu bir mücadeledir.  Lokal olarak yaşanan ve yaşanacak olan tahrik ve provokasyonlara bakmadan fotoğrafların büyüğünü görmek gerekir. Daha fazla öldürmemek ve düşmanlığı artırmamak için denenmemişi denemek, silah ve dayatma yerine siyasetle çözmeye çalışmak olarak görmemiz lazım. Bu anlamda destek vermek ya da köstek olmadan izlemek gerekir.” 
 
Sayın vekile siyaset dışı sorularımızda oldu işte o sorular ve aldığımız cevaplar...
- Dünyada sevdiğiniz lider?
“Hiç düşünmedim”
 
- En çok sevdiğiniz şair?
“Necip Fazıl Kısakürek”
 
- Sevdiğiniz şehir?
“İstanbul”
 
- Hobileriniz nelerdir?
“Eskidendi. Yürüyüş, voleybol, kitap, tavla..”
 
- Fobileriniz nelerdir?
“Fobim yok”
 
- Sevdiğiniz yemek?
“Patlıcan Kebap”
 
- Sevdiğiniz tatlı?
“Baklava”
 
- En sevdiğiniz hayvan?
“Kedi”
 
- Sevmediğiniz hayvan?
“Timsah”
 
- Sevdiğiniz mevsim?
“İlkbahar”
 
- Sevdiğiniz renk?
“Mavi-Beyaz”
 
- Sevdiğiniz yönünüz?
“Sabırlı, sakin ama kararlı duruşum, çalışkanlığım.”
 
- Sevmediğiniz yönünüz?
“Gerektiğinden fazla iyiniyetli, müşfik ve fedakâr olmam, kendime zaman ayırmamam.”
 
- Hangi takımı tutuyorsunuz?
“Galatasaray çocukluğumun takımı ama şimdi profesyonel futbolun spor olduğuna inanmıyorum. Takım tutmak anlamsız geliyor. Çünkü kandırıldığımıza inanıyorum.”
 
-- Sayın Ersoy, son olarak eklemek istediğiniz hususlar var mıdır?
“Siyaseti hem ilimin daha fazla hizmetten faydalanmasını sağlamak hem de ülkeme inandığım ilkeler doğrultusunda hizmet edebilmek için girdim. Anadolu’yu bu toprağın insanlarını çok seviyorum, onlarla hemhal olmak, sarılmak kucaklaşmak inanılmaz güç ve moral veriyor bana. Ülke siyasetinde ne kadar öne çıkabilirseniz bunun ilimize hizmet olarak yansımasında o kadar etkili oluyor. Bürokratik ve siyasi tecrübelerim bu doğrultuda. Önümüzdeki dönemde de nasip olursa ilimize ve ülkemize, insanımıza hizmet amaçlı değerlendirmek istiyorum. Rabbim hayırlısını nasip eylesin. Sizlere de bu fırsatı verdiğimiz için çok teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”
 
Ben de sayın vekilim Mehmet Ersoy’a bu yoğun  çalışma ortamında vakit ayırıp sorularıma cevap verdiği için çok teşekkür eder, vekillik yarışında başarılar dilerim…