KİŞİNİN KENDİNİ SABOTE ETMESİ !!!
       Her bir Kişinin yaşam içersinde farklı farklı görevleri bulunmaktadır , bu görevlerinde birleri başarılı birileri az başarılı birileri de başarısız olmaktadır . Bu sonuçları alınmasında ki en büyük etken kişinin kendisidir. Başarı veya başarısızlıkta kişinin kendisinin etkileri Nasıl olabilir ? Şöyle ki ,
- kişinin hayata nerden baktığı
- Hedeflerin olup olmaması
- Hedeflerin reel ve somut olup olmaması
- Planlı olup not tutması
Bunlardan bazılarını teşkil etmektedir . Bu başlıkları, sevgili kardeşlerim kısaca ele almak sureti ile bazı kardeşlerimize müspet anlamda ışık tutmuş oluruz .

- KİŞİNİN HAYATA NERDEN BAKTIĞI
    Çok kıymetli dostlarım , yüce Allah insanları zengin , fakir , engelli , sağlıklı , amir ve memur gibi bazı imkanları farklı farklı vermiş bu imkanlar dahilinde de imtihana tabi tutmuştur . Kişi bulunduğu konum itibari ile birilerine göre mutlaka çok iyi durumda birilerine görece kötü durumda bulunmaktadır . Kişi bu noktada pozisyonu itibari ile Nasıl davranırsa Mutlu başarılı olacaktır ? İmkan ve statü açısından kendinden üstün olanlara sürekli bakıp “ ben neden onlar gibi değilim” dediğinde hem psikolojisi bozulacak mutsuzluğu artacak ve de yanlış kıyas yüzünden hırsa kapılıp yanlışa sürüklenebilecektir . Peki Nasıl olabilir , kişi sürekli imkan ve statü olarak kendinden daha alt seviyedekilerin varlığını düşünüp hareket ederse Allah'a şükretmek için çok sebeplerin var olduğunu görecek ve hayata çok daha Mutlu bakacak , bu olumlu motivasyon ile her türlü işe 1-0 galip başlayabilecektir. Kendinden çok daha iyi imkan ve şartlara sahip olanlara baktığında da “ neden bende yok” demesinden ziyade “ bende başarabilirim” yaklaşımı ile yaklaşırsa kendini gereksiz bir yarışa sokmamış olacaktır çünkü bir başarı birileri tarafından elde edilebilmiş ise herkes tarafından da elde edilebilir , imkansız değildir .

- HEDEFLERİN OLUP OLMAMASI
    Kişi hayatın her alanında hangi işle iştigal ediyor ise etsin mutlaka ama mutlaka ulaşmayı hedeflediği bir menzilin olması, olmazsa olmazlardandır . Devletlerin , şirketlerin ve bireylerin mutlaka hedeflerinin olması onları o hedeflerine giderken hedefe ulaşamazlarsa da hedefe yaklaştıracak çok büyük yol aldıklarını ve hedefe giderken nerelerde eksikliklerinin olduğunu görebilmesi suretiyle çok büyük başarı sağlamış olacaklardır .

- HEDEFLERİN REEL VE SOMUT OLUP OLMAMASI
Hedefler belirlenirken günün koşulları dahilinde gerçekleştirilebilir ve somut olması kişiyi hedefe odaklanıp başarılı olmasını teşvik etmesi için ciddi bir faktördür . Örneğin bir inşaat firmasını ele alırsak , 2016 yılında çok inşaat yapıp çok daire satacağız hedefi muallak bir hedef, kişiyi ve şirketi başarıya götürecek bir yol değildir . Hedef şöyle Olsaydı , biz 2016 yılında 100 daire yapıp % 50 karla satıp bir önceki yıla göre % 20 büyüme sağlayacağız hedefi ciddi bir hedef olup gerçekleşmemesi halinde nedenlerini araştırılabilme imkanına olanak tanıyan bir süreç olacaktır ki bu da başarıyı uzun vadede getirmiş olacaktır .

-PLANLI OLUP NOT TUTMAK
    İş ve günlük yaşamı verimli kullanabilmek,  planla yapmaktan ve sürekli not tutmaktan geçmektedir . Kişi plan yapar ve bu planları yazılı bir şekilde sürekli görebileceği bir yerde tutarsa bu planlar ve notlar sürekli bir emir kipi ile “hadi yap , hadi yap ! ” diye seslendiğini duyar gibi olacak ve yapamadığınızda bir rahatsızlık duymaya başlayacaksınız . İş ve günlük yaşamınızı planlamazsanız hocamın tabiri ile ; “planını yapmazsan planını yaparlar” yani başkalarının planının bir parçası olur ve başkalarının planlarını gerçekleştirirken kendinizi bulabilirsiniz . Bu plansızlık ve not tutmamanın kişiye getireceği sadece başarısızlık olarak geri dönecektir .
    Sevgili kardeşlerim her şeyden önce kendinizi sevin , kendinize güvenin ve başarılamayacak hiç bir şeyin olmadığını aklınızdan çıkarmayın , birileri yapmış ve başarmış ise sizinde yapabileceğinize en önemli işarettir . Hayatınızın başarılarla dolu olması temennisi ile sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum .