Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği tarafından yapılan açıklamada, DHMİ tarafından Türk Hava sahasına yönelik verilen hava seyrüsefer hizmetleri karşılığında oluşan maliyetlerin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı aracılığıyla geri alındığı hatırlatıldı. Bu nedenle Türkiye'nin 10 yılda yaklaşık 250 Milyon TL kaybettiği belirtilen açıklamada konuyla ilgili Danıştay kararının uygulanması istenerek, "Danıştay kararı uygulansın Türkiye kazansın" denildi. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Hizmet ihraç eden bir kuruluş olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından Türk Hava sahasına yönelik verilen hava seyrüsefer hizmetleri karşılığında oluşan maliyetler (işletme, amortisman, personel vs.), Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) aracılığıyla geri alınmaktadır. Kar amacı güdülmeyen bu sistemde EUROCONTROL‘e ne kadar maliyet bildirilirse EUROCONTROL’den o kadar maliyet geri alınmaktadır.

Bu maliyetler yansıtılırken aynı havalimanında çalışan, aynı uçağa tamamen aynı amaç ve sonuca yönelik hizmet veren ve aynı işi yapan elektronik personelinin maliyetinin tamamı EUROCONTROL’e yansıtılırken,  Elektrik ve Makine/Motor Personeli maliyetinin %50’si EUROCONTOL’e yansıtılmakta geri kalan  %50 maliyet HAZİNE bütçesinden karşılanmaktadır.

Bu maliyetin tamamının EUROCONTROL’e yansıtılması için Elektrik ve Makine/Motor personellerinin üyesi olduğu Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) tarafından 2013 yılında Danıştay’da dava açılmıştır. 10 yıl süren yargılama sonucu Danıştay 12. Dairesi oybirliği ile aldığı 24/06/2021 tarih ve E:2019/5765, K:2021/4198 sayılı kararla HAVELTED’in açtığı davayı haklı bulmuştur. Bu karar temyiz edilmiş ve İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca 17/10/2022 tarihinde onanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Danıştay kararının uygulanması için 11.08.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazı yazılmış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından da 22.08.2022 tarihinde DHMİ Genel Müdürlüğüne bu yazı iletilmiştir.  Buna rağmen Danıştay kararı çıkalı 18 ay, kararın İDDK tarafından onanmasından 5 ay geçmesine rağmen karar uygulanmamıştır.

Bu süreçte TÜRKİYE 10 yılda yaklaşık 250 Milyon TL KAYBETTİ, Danıştay kararının uygulanmadığı her geçen gün 489 Bin TL KAYBEDİYOR.

Gelinen bu noktada DANIŞTAY kararının uygulanarak adalet mekanizmasına olan güvenin güçlenmesi ve Ülkemize daha fazla döviz girmesi adına Adalet Bakanımız Sayın Bekir BOZDAĞ’dan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU’ndan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’dan konunun çözüme kavuşturulması için ilgili kurumları talimatlandırmalarını talep ediyoruz"


 

Editör: Serhat Özşahin