Bakan Ergün, Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde Göktürk-3’ün yapım kararının alındığını da anımsatırken, “Bu uydu, daha yüksek çözünürlüklü olacak. Yeni teknolojilerle uydu, hava bulutlu olsa da çekim yapabilecek” diye konuştu. Ergün, 4 sene sonrasında Göktürk-3’ü fırlatıma hazır hale getirebileceklerini belirtirken, “Türkiye, 10 senede başka ülkelerin de uydusunu yapabilir hale gelecek. En az 6 yıl sonra da kendi fırlatma istasyonumuzu kuracağız dedi.

Göktürk-2 uydusunun Çin’den 20 milyon dolara fırlatılması sonrasında Türkiye kendi uzay üssünü kurmak için çalışmalar hızlandırıldı.

Türkiye kendi fırlatma üssüne sahip olacak. Üs, Ege veya Karadeniz'de kurulacak.Dünyada sadece 12 ülke kendi uydusunu fırlatabilecek teknik alt yapıya sahip. Bu ülkeler arasında Rusya, ABD, Fransa, Çin, Japonya, İngiltere, Hindistan, İsrail, Ukrayna, İran ve Kuzey Kore var. Türkiye, 13’üncü ülke olup kendi geliştirdiği araçları uzaya gönderebilmek için düğmeye bastı.

Fırlatma üssü için hesaplamalar yapıldı. Yörünge yakınlığının yanı sıra fırlatma işleminin ardından rokete ait uydunun denize veya boş alana düşmesi için koordinatlar planlandı. Buna göre iki alternatif ortaya çıktı.

Ege’de Datça, Karadeniz’de Sinop

Hesaplamalara göre  Ege bölgesinde Datça, Karadeniz’de de Sinop öne çıktı. Uydu fırlatma işleminin yapılacağı bu iki noktada bölgenin 15-20 kilometrelik alanın düz olması ve yerleşim birimlerinden uzak olması tercih ediliyor. Fırlatma işleminden sonra yapılan hesaplamalara göre ilk motor Ege veya Karadeniz’de uluslararası sahaya düşücek. Roket ve uydunun ikinci motoru Okyanus’a düşüyor.

Ulaşım Olanakları Çok Önemli!

Uydunun taşınması için yakın bölgede havalimanı, demiryolu bağlantısı veya büyük liman olması operasyonun daha kolay yapılmasını sağlıyor. Sinop’a geçtiğimiz yıl Füze Test Atış ve Deneme Alanı yapılmıştı. Sinop’a, şimdi de Uydu fırlatma istasyonu yapılması gündemde...  
Editör: Vitrin Haber