Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, bakanlığın destekleme uygulamalarının devam ettiğini belirterek 2012 yılı tarımsal desteklemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca son yıllarda uygulanan tarımsal politikalar ile ulusal tarım potansiyelinin ivme kazanarak büyüdüğünü belirten Saraçoğulları açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Bakanlığımızın üreticinin her aşamada destekçisi olması, bizleri gururlandırmakta, mutlu etmektedir.  Bilindiği üzere Bakanlığımız bütçesi ile hayata geçirilen “Okul Sütü Projesi”, yavrularımızın sağlıklı beslenmesi için önemli bir adım olmakla birlikte üreticilerimizin de yüzünü güldürmüştür. Bakanlığımız bu örnek uygulamasıyla hem üreticinin hem de tüketicinin yanında olduğunu göstermiştir. Bakanlığımız son 8-10 yıllık süre zarfında uyguladığı destekleme politikaları ile ülkemizin tarımsal potansiyelini önemli oranda büyütmüştür. Bu büyüme uluslar arası düzeyde tüm ilgili kesimlerce takdirle izlenmektedir. Bugün 61,8 Milyar dolarlık tarım hâsılasıyla Türkiye, dünyanın 7’nci büyük tarımsal gücü hâline gelmiştir. Ulaşılan bu nokta OECD’nin 2011 yılında yayınladığı raporda yer almaktadır. Dünya Bankasının internet sitesinde yayınladığı güncel raporlarda ise Türkiye dünyanın 6’ncı büyük tarım ekonomisi olarak görülmektedir.

Ulaşılan bu noktada Bakanlığımız tarafından sürdürülen istikrarlı tarımsal desteklemelerin payı oldukça büyüktür. Bakanlığımıza, 2012 yılı verilerine göre 10 Milyar 484 Milyon TL bütçe tahsis edilmiş olup, bu bütçenin yaklaşık %70’lik kısmı üreticilerimize destek olarak aktarılmaktadır.

Bakanlığımızın destekleme politikaları gereği, son üç yıl içerisinde Ocak ayından itibaren yıl içerisindeki bütün destekleme ödemeleri, belirlenen ödeme takvimi çerçevesinde yapılmaktadır.

Bakanlığımızın, ana hedefleri olan çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek amacıyla gerçekleştirdiği tarımsal desteklemeleri, 2012 yılında da devam etmekte olup bu çerçevede oluşturulan '2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar', 07.05.2012 tarihli ve 28285 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kararla, tarımsal desteklemelere ilişkin esaslar ve birim fiyatları belirlenmiş ve yayınlanmıştır. 

Tarımsal desteklemeler, 8 ana başlık altında uygulanmaktadır, bu desteklemelerin en kapsamlısı olan ve İlimizin büyük ölçüde faydalandığı Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği ile çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin düşürülerek rekabet güçlerinin artırılması, bunun yanında toprağın ihtiyaç duyduğu maddelerin belirlenmesi suretiyle gereksiz gübre kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmekte olup bu destekle tarımsal veri tabanımız oluşmaktadır.

Hâlihazırda 2 yıldır uygulamaya konulan havza bazlı üretim ve destekleme modeliyle mevcut desteklemelerin yanında bölgeye uygun üretim teşviki de sağlanmaktadır"

Bunların yanında anaç sığır, manda, koyun, keçi ve arı desteklemeleri, ırk ıslahına ilişkin desteklemeler, süt desteklemeleri, su ürünleri desteklemeleri ve yem desteklemeleri Bakanlığımızca ileri düzeyde önemsenmektedir. Bu desteklerle, hayvan yetiştiricilerimize birim hayvan ve ürün başına ödemeler yapılmakta, yüksek verimli hayvan yetiştiriciliği özendirilmektedir.

Çiftçilerimiz için en önemli desteklerimizden olan sertifikalı fidan ve tohum desteklemesi ile üretimin daha verimli yapılması, birim alanda daha az maliyetle daha çok ürün elde edilmesi amaçlanmakta, üreticilerimize sertifikalı kaliteli fidan sağlanarak üretimleri artırılmaktadır.

Genel olarak değerlendirildiğinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, toplam 92 adet değişik destekleme kalemiyle çiftçilerimizin yanındayız. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen çiftçilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.” dedi.

Editör: Vitrin Haber