Tarımın 12 aya yayılmasının hedeflendiği "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi, dünyada ilk kez Sinop'ta uygulanacak. Konu ile ilgili Sinop Valiliği toplantı salonunda Vali Erol Karaömeroğlu'nun başkanlığında  proje sahibi Prof. Dr. Çetin Elmas tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı. 

AKDENİZ İKLİMİ KARADENİZ'E GELİYOR
Konuşmasında küresel ısınmaya dikkat çeken Vali Erol Karaömeroğlu, iklimlerin değişmeye devam ettiğini dile getirdi. Akdeniz ikliminin Karadeniz'e kaymaya başladığını, Akdeniz'de yetişen birçok ürünün artık o bölgede yetişmediğini kaydeden Karaömeroğlu, 20 yıl sonrasının tarım bölgesinin Karadeniz olacağını söyledi. 

PROJEYİ 'SİNOP MODELİ' OLARAK HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ
Vali Erol Karaömeroğlu, "Bu yönüyle Sinop'ta tarımı 12 aya nasıl yayarız? diye düşünürken, Çetin hocamızın bu projesinden haberdar olduk. Hocam kendi elektrik elektronik mühendisi. Birçok uluslararası kuruluşa üye ve birçok uluslararası çalışma ve makaleleri var. Kendisinin rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su temin sistemi ile ilgili bir projesi var. Ekim ayında da bunun patenti alınıyor. Bu model bizim tarımdaki elektrik girdilerini azaltmamız için büyük önem arz ediyor. Sinop'ta bu modeli uygulayarak Sinop'ta seracılığı bu model üzerinden nasıl destekleriz diye bir çalışma içerisindeyiz. Bu projeyi 'Sinop Modeli' olarak, örnek bir uygulama olarak hayata geçirmek istiyoruz. Paydaşlarla bu modeli karşılıklı değerlendiriyoruz. Bölgesel bir kalkınma modeli olarak 'Sinop Modeli'ni uygulamak istiyoruz. Enerji ile tarımı direk ilişkilendiren bir model. Rüzgar enerjisinin tarımda kullanılması konusunda örnek bir model olacak" dedi. 

PROJENİN UYGULAMA MERKEZİ SİNOP OLACAK
Prof. Dr. Çetin Elmas'ı Sinop'a davet eden Prof. Dr. Emin Kuru'da, iklim krizinin yaşandığı son günlerde, projenin oldukça önemli olduğunu dile getirdi. 

Kuru, projenin tarımda çığır açacağını dile getirdi. Prof. Dr. Emin Kuru; "Dünya 1,5 derece ısınmış durumda. Bu ısınmayla birlikte kutuplarda büyük bir erime var. Buna bağlı olarak dünya korkunç bir iklim değişikliği yaşıyor. Bu manada gelecek 50 yıllık bir zaman diliminde Akdeniz'in çölleşeceği ve zirai fonksiyonların sadece Karadeniz'de olabileceğine dair bir öngörü var. Bizde bu öngörünün uygulama merkezini Sinop seçmiş olduk. Bir düşünün sıfır enerji ile 12 ay tarım yapıyorsunuz ve burada üretilen ürünlerin tüm Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere satıyorsunuz. Bu ilimiz ve ülkemiz için büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

KURULUMU UCUZ, İŞLETME MASRAFI YOK
Projenin mimarı Prof. Dr. Çetin Elmas tarafından gerçekleştirilen sunumda, uygulamanın teknik detaylarını paylaştı. Elmas, Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sisteminin; bağ evi, çiftlik ve seralar gibi yerlerin ısınma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için ucuz, bakım gerektirmeyen bir sistem olduğunu söyledi. 

Sistemde kullanılan türbinin, düşük ve orta hızlı rüzgarlar ile çalışan, daha yüksek güç ve kapasite faktörüne sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çetin Elmas, "Sistemin kurulumu ucuzdur. Zehirleyici ve yanıcı değildir. Enerji depolanabilir. Isı kapasitesi yüksektir ve işletme masrafı yoktur" diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber