Sinop’ta, il tarım ve orman müdürlüğü lojmanlarının arka tarafında bulunan ağaçların kesilmesine gelen tepkiler üzerine Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yazılı bir açıklama yapıldı. İl Müdürü Erol Saraçoğulları imzası ile yayımlanan açıklamada, bölgedeki çalışmaların güvenlik oluşturmak ve söz konusu sahayı rehabilite etmek amaçlı olarak yürütüldüğü, önümüzdeki süreçte sahada ağaçlandırma çalışmaları yapılacağı kaydedildi. 

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi; “İlimiz yerel basınında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde ağaç kesimi yapıldığına dair haberler çıkmıştır. Müdürlüğümüze ulaşılarak bu olay hakkında bilgi edinilmeye çalışılmaktadır. Söz konusu çalışma İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile kuruma ait lojmanların bahçesinde değişik yabancı otların mevcudiyeti, devrilmiş olan ağaçlar ve tehlike arz edecek düzeyde yatmış ağaçlar sebebiyle bahçe rehabilitasyonu ve düzenleme çalışmasıdır. 

Ağaç kesimi yapılan bahçe; Müdürlüğümüz lojmanlarının yüzde 85-95 eğimli bahçesi olup kenarında lunapark, çay bahçesi, sporculara ait soyunma kabini ile karayolu bulunmaktadır. Sahadaki devrilmiş ve devrilmek üzere olan ağaçlar bu alanlar için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu çalışma güvenlik oluşturmak ve söz konusu sahayı rehabilite etmek amaçlı olarak yürütülmektedir. Sahadaki devrilmiş ve devrilmek üzere olan ağaçlarla ilgili olarak 15.04.2019 tarihinde Sinop Belediye Başkanlığından tehlike arz eden ağaçların sepetli itfaiye aracı yardımıyla kesilmesi talep edilmiş ancak belediyeden herhangi bir cevap alınamamıştır. Bu durum üzerine ağaçların devrilmesi sonucu ortaya çıkabilecek tehlikeleri önleme adına Orman İşletme Müdürlüğü ile çalışma başlatılmıştır. Tespit edilen ağaçlar Orman İşletme Müdürlüğünün yaptığı çalışma sonucu kesilmesi gerekliliği tespit edilen ağaçlardır.  İlgili çalışma ile Lojman bahçesinde bulunan devrilmiş ve devrilme tehlikesi olan ağaçlar kesilmekte bunlara ek olarak yabancı ot temizliği ve çevre temizliği ile budama ve bakım işlemleri de yapılmaktadır. Bu bakım ve budama ile özellikle kış mevsiminde yağacak kar sebebiyle ağaç üzerinde oluşacak ağırlık sebebiyle mevcut ağaçların devrilme riski de ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.  Kesim ve temizleme işlemleri sonrası 200 adet ağaç dikimi yapılacak olup devamında yeşillendirme ve çiçeklendirme çalışmaları da planlanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından uygulanacak olan 11 Kasım 2019 günü saat 11.11 de 81 ilimizde 11 milyon fidan dikimi projesi kapsamında da çalışmalarımız olacaktır. Bahçe içerisinde yakılan ürünler kesilen ağaçlar olmayıp temizliği yapılan yabancı bitkilerdir. 

Yapılan çalışmalar kurum ve lojman bahçelerinin düzenlenmesi ve rehabilitasyonu kapsamında yapılan işler olup tehlike oluşturmayan, risk teşkil etmeyen ve Orman İşletme Müdürlüğünce uygun görülmeyen hiçbir ağaç kesilmemiştir. Önümüzdeki süreçte sahanın ağaçlandırma çalışmalar yapılacaktır.”
 

Editör: Vitrin Haber