Sinop kent merkezi Tuzcular Caddesi üzerinde bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından yöresel keten kültürünü canlandırmak amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteğiyle ayağa kaldırılacak olan tarihi Kuşüzümü Konağı, Keten Müzesi olarak hizmet verecek. 

9.2 MİLYON TL'YE MAL OLACAK
“Sinop Keten Müzesi” projesiyle ketenin tarihsel ve bölgesel önemini yansıtacak olan konakta başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi Kuşüzümü Konağının, proje sayesinde restore edilerek Keten Müzesi olarak işlevini sürdüreceğini söyledi. 

Kentin ve bölgenin keten kültürünün sergileneceği müzede, ayrıca keten ürünlerinden oluşan bir hediyelik eşya satış bölümü ile ziyaretçilerin keten dokuma deneyimi yaşayabileceklerini dile getiren Yakup Üçüncüoğlu, bunun için tarihi mekanda deneyim atölyesinin de yer alacağını dile getirdi. 

Tarihi konağın restorasyon çalışmalarının 1 yıl gibi bir sürede tamamlanacağını kaydeden Yakup Üçüncüoğlu, "Geçmişteki keten kültürünü günümüze taşıyacak olan Keten Müzesi ile aynı zamanda Sinop’u ziyarete gelen turistlerin kentte nitelikli zaman geçirmelerine de katkı sağlanacak. Keten Müzesi için Sinop İl Özel İdaresi ve KUZKA tarafından yaklaşık 9,2 milyon liralık kaynak sağlanacak" diye konuştu.

19. YÜZYILA AİT BİR MEKAN
Zemin artı iki kattan oluşan yapının yapı malzemesi zemin taş duvar ve harman tuğla duvar, üst katlar ise ahşap kaplama + bağdadi duvar üzeri sıva kaplamadan oluşuyor. Yapı iki ayrı yapı gibi düşünülerek inşa edilmiş. Bu yüzden yapıya giriş iki ayrı yerden sağlanmakta. Tek bir bina ikiye bölünmüş ve iki farklı bina gibi kullanılmış. Dikdörtgen plan şemasına sahip yapı kullanılmama etkisinden ve çürümelerden kaynaklı harap durumda taşıyıcıları sehim yapmış durumda.

Günümüzde kullanılmayan yapı yer yer müdahale görse de genel anlamda özgünlüğünü korumakta. Yapı, Sinop bölgesinin önemli sivil mimarlık örneklerinden biri. Konağın yapım tarihinin 19’uncu yüzyıl başlarına doğru olduğu tahmin ediliyor. Restorasyon çalışmaları ile cephede bulunan ahşap kaplama ve yalı baskılar yenilenecek, statik problem oluşturan kısımları düzenlenecek ve İl Özel İdaresi bünyesinde Keten Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecek.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ihalesi tamamlanan Sinop Keten Müzesi’nin, tarihi Kuşüzümü Konağı’nda restorasyon çalışmalarının 1 yıl içinde tamamlanmasının ardından hizmete sunulması planlanıyor.

Editör: Vitrin Haber