Samsun Anıtlar bölge kurulu aylık bölge toplantısı gerçekleştirildi. Sinop belediye başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya geçtiğimiz hafta içerisinde göreve başlayan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun ayağının tozuyla katıldı.

İtirazlı konuların görüşüldüğü toplantı tartışmalı geçti. Müteahhit ve mimarlarının da katıldığı toplantıda sit alanlarındaki inşaat projeleri masaya yatırıldı ve karara bağlandı.

Toplantıda ayrıca müzenin teklif ettiği Balatlar kilisesi çevresinde geniş alanı kapsayan 1.derece arkeolojik sit ilanı teklifi görüşüldü. Bölgede yapılaşma yasağı getiren teklifin, Sinop belediyesi ve bu bölgedeki mülkiyeti olan vatandaşların itirazları ve tepkileri üzerine yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Kurulun yerinde inceleme kararı almasının ardından sabah saatlerinde bölgede inceleme yapıldı. 

Yapılan inceleme neticesinde müzenin önerisi kabul edilmeyerek, bölgenin yapılaşmaya açık 3.derece arkeolojik sit ilan edilmesi kararlaştırıldı. Ancak, bölgedeki hafriyat müze kontrolünde yapılacak çıkması muhtemel kültür varlığı doğrultusunda yapı izinleri kurulca hükme bağlanacak.
Editör: Vitrin Haber