Sinop’ta iki dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve 31 Mart yerel seçimleri sonrasında koltuğunu yeni belediye başkanına devredecek olan Baki Ergül, 2009-2019 yılları arasında geçen 10 yılı gazetemiz Vitrinhaber’e değerlendirerek Çevre yolu projesinin Sinop’ta mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

5 KM’LİK BİR ÇEVRE YOLU

Hizmette her zaman yapılacak bir şeyler olduğunu ve Sinop için en önemli konulardan birinin Çevre yolu projesi olduğunu söyleyen Başkan Ergül; “Çevre Yolu dediğimiz proje pazaryerinin oradan başlayarak kumsala hiç değmeden şevlerden, havaalanının üstünden doğru Ayancık yoluna ulaşacak 5 kilometre muhakkak yapılması gereken bir çevre yolumuz var. Bunun mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun kamulaştırmasına da 1 milyon TL katkı sağlarım dedim. Bunu sadece bir yol olarak düşünmeyin. Bunun yanında bir bisiklet yolu olması lazım ki insanlar buradan bisiklete bindiğinde Hamsaroz’a kadar gidebilsinler” dedi.

KUMKAPI’YA SEYİR TERASI

Kumkapının güneşin batışının en güzel olduğu yerlerden biri olduğunu vurgulayan Ergül; “Orada birtakım seyir terasları olması lazım ki insanlar en azından günbatımını seyretmeye oraya gitsinler. Tabi bu yolun zarar görmemesi için mahmuzlarla desteklenmesi lazım” diye konuştu.

AKLİMAN KÖPRÜSÜ VE YOLU

Sinop için önemli projelerden birinin de Akliman mevkisinde bulunan köprülerin genişletilmesi ve havaalanında Akliman’a kadar olun yolunda köprüye uyumlu bir şekilde yeniden yapılması gerektiğinin altını çizen Ergül sözlerine şöyle devam etti; “Aynı şekilde şuanda projesini yaptırıyorum. Akliman yolu dediğimiz yol çok eski yıllarda yapılmış bir yol. Mesela oradaki köprüden 1 tane araba çok zor geçiyor. Sadece projesi 45 – 50 bin TL tutuyor. Sondajlı olarak yapılması gerekiyor. Riske atamazsınız geniş bir köprü olduğu için. O köprünün projesi aşağı yukarı bitti. DSİ ile koordineli bir şekilde yapıyoruz. O köprünün yapılması lazım. Köprüye bağlı olarak gerisindeki yol havaalanı başlangıcı olan yolun o köprüye uyumlu bir şekilde Akliman’a kadar o yolun adam gibi bir yol şekline dönüştürülmesi lazım. Bence Sinop’un en önemli projelerinden bir tanesi”.

ÇEKEK YERİ, BUZHANE İLE KOMPLİKE BİR TESİS YAPILMALI

Ergül, Sinop’un geleceği açısından çok önemli konulardan birinin de Çekek yeri olduğunu söyledi.

Çekek yerinde 22 dönümlük bölümün buzhane ile birlikte tamamlanması gerektiğini söyleyen Ergül; “ Şimdi tüm içtenliğim ile söylüyorum. Orayı boşaltmak için belki bazılarını üzdük. Ama bunu hep Sinop için yaptık. Kimsenin şahsıyla bir alakamız yok. Burası çok önemli bir yer. Bu sahanın buzhane ile beraber komplike bir tesis olarak yapılması lazım. Ben bunu bu zamana kadar yapardım. Sinop Belediyesinden çok fazla para çıkmasın Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) var. Onlardan 5 – 6 milyon TL hibe kredi alırsak üstünü de biz tamamlarız, dolayısı ile Sinop Belediyesi çok fazla yükün altına girmez.  Oraya harcayacağımız parayı başka yerlerde değerlendiririz” dedi.

ÇEKEK YERİNE ATATÜRK ANITI

Atatürk ‘ün 18 Mayıs 1919’da Sinop’a gelişi ile ilgili Çekek Yerine simgesel bir anıt yapmayı planladıklarını belirten Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül; “19 Mayıs 1919’da Atatürk’ümüz Samsun’a çıktı. Samsun’a çıkmadan önce 18 Mayıs 1919’da Sinop’a geliyor. Anadolu’ya gitmek için Sinop’ta yollar çok bozuk olduğu için tekrar gemiye biniyor  ve Samsun’a çıkıyor. Samsun’u Samsun yapan 19 Mayıs olayıdır. Atatürk buraya çıkıp buradan Anadolu’ya Kurtuluş Savaşının kongrelerini başlatmış olsaydı Sinop çok farklı yerlerde olurdu diye düşünüyorum. Bununla ilgilide oraya Atamıza yakışır müthiş bir heykel yapmak istiyoruz. Ama sadece heykel gibi değil insanların orada oturup dinlenebileceği, müzik dinleyebileceği Atatürk’ü seyredebileceği çekek yerinin tam ortasına böyle bir şey yaptırmayı düşünüyorum. Maketini de yaptırdım. Atatürk ve silah arkadaşlarının 18 Mayıs 1919’da Sinop’a gelişini simgeleyen bir anıt olacak orada. İnşallah dediğim gibi bu projeyi bizden sonra gelecek olanlar devam ettirirler” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber