İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Türkiye’de arıcılığın çok eski yıllara dayandığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ilk 3’e girdiğini ifade etti. Saraçoğulları; “Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 20 Mayıs tarihi dünya çapında "Dünya Arı Günü" olarak kutlanılmasına karar verilmiştir.

Türkiye'de arıcılık, çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapıla gelen sosyoekonomik bir faaliyettir. Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayındaki kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada 3. ve 4. sıralarda yer alarak hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır. Ancak bu önemli gelişmeye karşın, ülkemizde kovan başına ortalama bal üretimi 16 kg dolayında olup dünya ortalaması olan 20 kg'ın altındadır. Bununla birlikte, Türkiye'nin dünya bal ticaretinde yüzde 1.87'lik bir payla 10. sırada yer alışı sahip olunan kovan varlığı ve bal üretimiyle uyum sağlamamaktadır. Hem dünya bal ticaretindeki payımız hem de koloni başına bal üretimimiz dikkate alındığında, ülkemizin sahip olduğu mevcut arıcılık potansiyelinden yeteri kadar faydalanamadığımız ortaya çıkmaktadır” dedi.

ARICILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK DESTEK SAĞLANIYOR
Arıcılık faaliyetinin doğa için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılık faaliyetlerinin önemli bir şekilde desteklendiğini belirtti. Saraçoğulları; “Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olması yanında doğa için vazgeçilmezdir. Arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için zorunluluktur.  Albert Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” diyerek arıcılığın dünya için olan hayati önemini ortaya koymuştur.

Bakanlığımız; bal arısı gen çeşitliliğiyle de dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olan ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesi ve üreticilerin arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesi ve ayrıca, bal kalitesini muhafaza ederek bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörünü de desteklemektedir” diye konuştu.

SİNOP’TA 2018 YILINDA 177 BİN TL DESTEK SAĞLANDI
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Sinop’ta da arıcılık faaliyetlerinin desteklendiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, bu kapsamda Sinop’ta 2018 yılında 222 arılıkta 177 bin 791 Adet arılı kovan için toplamda 177 bin 910-TL destekleme gerçekleştiğini söyledi. Saraçoğulları; “İlimiz özelinde arıcılığa bakıldığında 2018 yılında 222 arılıkta 177 bin 791 Adet arılı kovan için toplamda 177 bin 910-TL desteklemesi gerçekleştirilmiştir. İlimizde özellikle kestane balı önemli bir gelir kaynağı olup kilogram fiyatı ortalama 150-TL den alıcı bulmaktadır. Kestane balının üretim sahaları olan Ayancık, Erfelek, Merkez ve Türkeli İlçelerinde 136 işletmede 11 bin 931 işletmede kestane balı üretimi devam etmektedir. Bu ilçelerimiz dışarıdan gelen gezginci arıcılık hareketlerine tamamen kapatılmıştır. 
Diğer ilçelerimizde ise çiçek balı üretimi gerçekleştirilmektedir. Arıcılıkta bal başta olmak üzere propolis, polen, arı sütü, arı zehiri ve balmumu üretimi gerçekleştirilmektedir. Ancak, İlimizde arıcılık ürünleri olarak ağırlıklı olarak süzme ve petek bal üretimi gerçekleşmektedir. İlimizde arıcılığın ilerlemesi ve daha büyük kazanç sağlaması ve diğer ürünlerinde çeşitlilik ve üretiminin artırılması gerekmektedir. 
Bu hedefle ilimizde polen üretiminin artırılması amacıyla; İl Müdürlüğümüz ve Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizin hazırladığı ve bütçesi Sinop İl Özel İdaresince üstlenilen “Polen Üretiyor, Gelirimi Artırıyorum Projesi” kapsamında 2018 yılında 127 bin 200-TL bütçeyle 212 arı yetiştiricisine 2 bin 155 adet polen tuzaklı altlık dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

 Ayrıca İlimiz kırsal nüfusunda göçü engellemek,  genç çiftçilerimizin istihdamını ve koloni varlığının artırılmasına yönelik olarak “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 1 milyon 470 bin TL bütçeyle 2016-2017-2018 yıllarında 49 arı yetiştiricisine bin 960 arılı kovan ve arıcılık ekipmanları dağıtılmıştır.

Arıcılığın gelişmesi için elimizden gelen tüm gayet gösterilmeye çalışılmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD ) kaynaklı önümüzdeki yıllarda uygulamaya konulan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında arıcılığında desteklenmesi noktasında çalışmalarımız sürmektedir.  Aynı zamanda; arıcılık sektörü İlimizde uygulanmaya başlayan Projeleri kapsamında desteklenecektir” dedi. 
 

Editör: Vitrin Haber