Sinop Üniversitesi (SNÜ) Gerze Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü / Grafik Tasarım Programında görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Asım Topaklı, Sinop İli özelinde yürüttüğü “Çevresel Grafik Tasarım Kapsamında Bilgilendirme Tasarımı (Sinop İli Örneği)” başlıklı araştırmasını tamamladı.

Dr. Asım Topaklı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ı makamında ziyaret ederek, araştırmasının detaylarını anlattı. 

Topaklı, araştırmanın amacını, çevre grafiklerinin oluşturduğu görsel kirliliği ortadan kaldırarak kent kimliğine olumlu katkı sağlamak, özel, kamu ve yerel yönetim makamlarının bakış açılarını bu çerçevede daha bilinçli hale getirmek olduğunu ifade etti.
Araştırma kapsamında Sinop’ta yaşayan ve araştırma sürecinde Sinop’ta bulunan kişilerle anket yapıldığını belirten Topaklı, bu çerçevede katılımcılardan Sinop il merkezindeki mevcut yönlendirme ve işaretleme tasarımlarının durumunu belirleyen ve nasıl bir beklenti içinde olduklarının analizini yapmaya yönelik sorulara cevap alındığını söyledi.

 Bu sonuçlar neticesinde bilgilendirme tasarımı, grafik tasarımı alanında uzman akademisyenlerinde görüşü alındığını kaydeden Dr. Asım Topaklı, Sinop İl merkezi için yeni yönlendirme ve işaretleme tasarımı yer imi tasarımı önerileri oluşturulduğunu anlatıp, dikkat çeken veriler elde edildiğini belirtti. 

GENEL KANAAT TABELALARIN GÖRSEL KİRLİLİĞE YOL AÇTIĞI YÖNÜNDE
Anket sonuçlarından elde edilen veriler doğrultusunda Sinop il merkezi için cadde, sokak, resmi kurum, tarihi-kültürel varlıklar, otopark ve sosyal alanların yönlendirme-işaretleme tasarımları ve yer imi tasarımlarının yetersiz olduğu sonucuna ulaşıldığını dile getiren Dr. Asım Topaklı,  ayrıca Sinop’ta yaşayan insanların da bu tasarımlardan memnun olmadığını ve bu tasarımları yetersiz gördüğünü belirterek, “Ankete katılanlar; benzer yönlendirme tabelalarının farklı boyut ve tasarımlarla kullanıldığı bunun yanı sıra yönlendirme tabelalarının diğer çevre grafikleriyle birlikte kullanımının ortaya çıkardığı; görsel kirlilik, algılama zorluğu, konumlandırma hatalarının olduğunu ve tasarımların kent kimliğine uygun olmadığını belirtmişlerdir. Anket katılımcılarına göre yönlendirme ve işaretleme tasarımlarında önemli ögeler öncelik sırasına göre; renk, yazı büyüklüğü, tabelanın konumu, tabelanın boyutu, tabelanın şekli, yazı karakteri ve ışıklandırma şeklindedir. Ayrıca katılımcılar bu tabelaların kent kimliğine uygun tasarlanması gerektiğini belirtmişlerdir. Tasarımlarda kullanılmasını istedikleri renkler ise öncelik sırasına göre mavi ve tonları, kırmızı ve tonları ardından yeşil ve tonları şeklindedir” dedi.
 

Editör: Vitrin Haber