Sinop’ta asırlardır gelenek olarak devam eden Helesa etkinliği bu yılda Sinop Belediyesi ve Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi. Bu yıl düzenlenen helesa gecesinde toplanacak paralar yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Tersane mevkisinde başlayan etkinliğe, Sinop Valisi Köksal Şakalar, Belediye Başkanı Barış Ayhan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Altınbaş, CHP Sinop İl Başkanı Avukat İnan Savaş Yüksel, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı Özer Gürbüz ile vatandaşlar katıldı. 

7 yıldır Sellimbaşı olarak manileriyle Helesa ekibinin başını çeken Murat İlkılıç, bu yılda performansıyla dikkat çekti. Katılımcılar, süslenmiş, ışıklandırılmış gemi maketi ile çeşitli maniler söyleyerek Aşıklar Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Evlerinde ve iş yerlerindeki vatandaşlardan yardım toplandı. Söylenen manilere vatandaşlar hep bir ağızdan eşlik etti. 

Vali Şakalar, asırlardır yıllardır sürdürülen geleneğin çok önemli bir amaca hizmet ettiğini söyledi. Mübarek ramazan ayında hayırlı bir iş için bir araya geldiklerini vurgulayan Şakalar, "Bu anlamlı ve güzel etkinliğe katılan tüm Sinoplulara teşekkür ediyorum. Çünkü bu paralar öğrenciler yararına harcanacak. Yani çok ama çok güzel bir amaca hizmet edecek" dedi. 

Belediye Başkanı Ayhan da "Helesa"nın uzun yıllardır kutlandığını belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Vali Şakalar ve Belediye Başkanı Ayhan da gruptakilere bahşiş verdi. 

- Helesa geleneği
Fırtınadan kaçan ve Sinop limanına sığınan gemicilerden kaldığı söylenen "Helesa"nın hikayesine göre, çok eski dönemde fırtınadan kaçarak Sinop limanına sığınan bir geminin tayfaları kış şartları nedeniyle haftalarca burada mahsur kalınca, erzakları tükenir. Kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalan tayfalar, sonunda bir filikayla kente çıkıp, ellerinde fenerle evleri dolaşarak "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" diye mani söyleyerek yardım toplar. Helesa'nın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak bilinmese de gelenek, Sinop'ta bu hikayeye dayandırılarak yaşatılıyor.

Editör: Vitrin Haber