Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak: "Hamsinin bu kadar erken bollaşması veya avcılığının yapılmasının, ileriye dönük başka sıkıntılar getireceğini düşünüyorum. Bu nedenle balıkçı arkadaşlarımız hamsi avında biraz daha sabırlı olmalılar" dedi.

Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren "Vira Bismillah" diyerek ağlarını denize bırakan balıkçılar, geride kalan 12 günlük sürede hamsinin diğer türlere göre daha fazla avlanması nedeniyle tedirginlik yaşıyor. 

Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonunun başlangıcında özellikle palamudun daha çok çıkması gerektiğini ancak bekledikleri gibi olmadığını söyledi. Bunun deniz suyu sıcaklığına bağlı olduğunu anlatan Bayrak, "Palamut şu an az avlanıyor ama havalar soğudukça artacaktır" dedi.

Bazı bölgelerde hamsinin diğer türlere göre daha fazla avlandığını dile getiren Bayrak, şöyle konuştu:

"Hamsinin bu kadar erken bollaşması veya avcılığının yapılmasının, ileriye dönük başka sıkıntılar getireceğini düşünüyorum. Bu nedenle balıkçı arkadaşlarımız hamsi avında biraz daha sabırlı olmalılar. Zaten içinde bulunduğumuz mevsimde hamsiyi fazla değerlendirmemiz mümkün olmuyor. Çünkü vatandaş hangi mevsimde hangi balığın tüketileceğini çok iyi biliyor. Biz umudumuzu kesmedik. Palamut mutlaka bollaşacaktır." 

"Hamsi avı geç başlamalı"

Korunması adına hamsi avının, av sezonundan daha sonra başlaması gerektiğini ifade eden Bayrak, "En azından bu konuda kota uygulanabilir. Gelişmiş ülkelerde olan uygulamanın benzerinin bizde de olması gerekir. Hamsi olsun, başka türler olsun, bunları bol miktarda avlayarak fabrikalarda değerlendirmenin geleceğimiz adına iyi bir şey olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

AA
Editör: Vitrin Haber