Antik dönemlerden itibaren tarih boyunca zeytinciliğin önemli merkezlerinden olan Sinop'ta, yöreye has ilaç yapımında dahi kullanılan şifa kaynağı zeytin türü şimdilerde yok olmak üzere. Bölgenin önemli değerlerinden olan Sinop zeytininin tekrar doğaya ve ekonomiye kazandırılması için önemli bir çalışma yürütülüyor.

Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği öncülüğünde Sinop Belediyesi ile yürütülen "Sinop Zeytinini" projesi kapsamında kentte bulunan ve bazıları 500 yaşını geçen zeytin ağaçlarının çoğaltılması için çalışma başlatıldı. 

Proje kapsamında Sinop'a gelen Doç. Dr. Betül Bakır, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine eski zeytin ağaçlarından çelik alımını uygulamalı olarak gösterdi. Budama yöntemiyle eski ağaçlardan alınan çelikler, belediyeye ait serada özel olarak hazırlanan toprağa gömüldü. Tarihi zeytin ağaçlarının çelikleri vejetasyon aşaması ardından Mayıs ayında aşılacak. Sinop’un uygarlıklar beşiği Anadolu'nun en kuzeyinde yer alan ve Karadeniz’in tek doğal liman kenti olduğunu belirten Doç. Dr. Betül Bakır, Sinop zeytininin eski değerine kavuşmasını yeniden canlansın istediklerini dile getirdi. Betül Bakır: "Kökenleri bilimsel incelemelerde binlerce yıl önce Anadolu'daki Klikya bölgesi ve Anadolu olarak veriliyor. Sinop zeytini de hem Romalılar döneminde, hem de geçmiş yüzyıllarda buradan diğer coğrafyalara zeytinyağı olarak ihraç ediliyormuş. Sinop zeytininin cinsi oldukça güzel. Bu ağaçları korumamız, bakımlarını yapıp çoğaltmamız lazım.

Sinop'ta üç tip zeytin bulunduğunu gördük. Biri yağlık zeytin, iki tanesi de yemelik ama bunlardan da yağ çıkarılabiliyor. Bu zeytinlerin çoğaltılıp coğrafi işaret alınması güzel olacaktır. Sinop zeytini geçmişteki önemine kavuşması lazım. 

500 YILLIK AĞAÇLAR VAR
Ağaçlara tam bir tarihlendirme yapamayacağım ama. 500 yıllık olabileceğini düşündüğüm ağaçlar var. Gövdeleri oldukça kalın. Geçmiş dönemde bu alan zeytinlik bölgesi olduğundan eski ağaçların çok eski tarihlere dayanabileceği muhtemel. Buradaki eski dönemlerden kalma Sinop'a özgü cinslerden kalem dediğimiz çelikleme yöntemiyle gömeceğiz, ağaçların ayıklanarak temizlenmesi, kara dalların kesilerek çıkartılması sağlanacak. Bu ağaçların ileriye dönük çoğaltılmasına yönelik daha verimli hale getirilmesi sağlanacak. İnşallah gelecekte Sinop zeytinini de sofralarımızda göreceğiz. Umuyoruz ki çocuklarımız da burada ki zeytinden üretilen yağın ihracını görecek" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ZEYTİN İŞLİKLERİNDEN BİRİ SİNOP'TA
Zeytinyağının antik dönemlerden bu güne tedavilerde ilaç olarak kullanılan bir yağ türü olduğunu hatırlatan Bakır, "Türkiye'nin en büyük zeytin işliklerinden biri Sinop'ta. Bu alanlarda zeytin depoları var, aynı zamanda burada zeytinyağı çıkartıyorlardı. Ayrıca bu bölgedeki antik dönemlerden kalma suyolu var. Bu suyolu zeytin işliğine su sağlıyor, yani zeytinyağı yapımı için gerekli suyu sağlıyordu" diye konuştu.

SİNOP ZEYTİNİNİ GELECEK KUŞAKLARI TAŞIYORUZ
Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) Başkanı Ayşe Yaşar Sarıkaya ise, "Zeytin Projesi çalışmamızın budama aşaması için Doç. Dr. Betül Bakır, İstanbul'dan özellikle bu iş için geldi. Sinop'un eski zeytin ağaçlarını tek tek önceden zaten tespit etmiştik. Şimdi de budama için Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri budamanın nasıl yapılacağını Betül hanımdan öğrendiler. Budamalar yapılacak, kesilen çelikler serada Betül hanımın tavsiyesi üzerine hazırlanan toprağa gömülecek. Mayıs ayında Betül hanım bu işi yapan uzman bir personelle kentimize gelecek. 500 yıllık, 100 yıllık gibi tarihi ağaçlarımızdan elde edilen çelikler ile aşı yapılacak. Sinop zeytinini gelecek kuşaklara taşıyoruz" diye konuştu.

Doç. Dr. Betül Bakır'a Belediye Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir ve BİLKE Yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Editör: Vitrin Haber