Sinop'ta 30 Kasım 1853 tarihinde 2 bin 800 askerimizin şehit edilmesiyle sonuçlanan Rus Baskınının 168. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'de bu etkinliklere anlamlı bir çalışmayla destek verdi. Şehit olan Osmanlı askerlerinin anısına 5 bin adet pul bastırıldı. Pullar büyütülmüş hali, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl tarafından Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’na takdim edildi. Takdim sırasında çalışmaya destek veren Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Serhat Özşahin'de hazır bulundu. 

Yelkenli ahşap gemilerin çarpıştığı son muharebe ve gülle yerine patlayıcı mermilerin kullanıldığı ilk deniz muharebesi olarak, dünya deniz savaşları tarihine geçen Sinop baskınını anlatan 3 farklı görselin kullanıldığı pullar resmi yazışmalarda kullanılacak. 

SİNOP BASKINI DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ
Konuyla ilgili bilgi veren Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, Sinop baskının Sinop için olduğu kadar dünya tarihi açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Kırım Savaşı’nın önemli çarpışmalarından biri olan baskındaki şehit düşen kahraman Mehmetçikleri rahmetle andıklarını belirten Çınkıl, "Osmanlı Devleti’nin Rusya ile yaptığı en önemli savaşlardan birisidir. 30 Kasım denildiğinde Türkiye’nin en mutlu kenti Sinop’ta hüzün günü olarak bilinir. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de Sinop Limanı’nın önemi oldukça büyüktü. Bundan 168 yıl önce adeta cehenneme dönen Sinop’ta Rus Baskını sonucu 2 bin 800 Osmanlı askeri şehit edildi. Her yıl çeşitli törenler ile şehitlerimizi yâd ediyoruz. Bizde Sinop İl Özel İdaresi olarak Sinop baskınını hatırlamak, şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anmak için posta pulu bastırdık. Sinoplulara o günleri unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak için akılda kalıcı olmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Sinop İl Özel İdaresi daha önce de Sinop’un tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yine iki kez posta pulu bastırmıştı.

Editör: Vitrin Haber