Bakanlığı ile ilgili bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere Sinop'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk durağı Boyabat ardından Sinop kent merkezine geldi. Sinop Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Dönmez, Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Dönmez'e, Vali Erol Karaömeroğlu tarafından el yapımı bıçak hediye edildi.

Ziyaretin ardından Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Sinop Enerji Koordinasyon Toplantısı'na katılan Bakan Dönmez, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve enerji şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi.

AYANCIK, ERFELEK VE DURAĞAN'A DOĞALGAZ İÇİN PLANLAMAMIZ VAR

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ayancık, Erfelek ve Durağan ilçelerine doğalgaz verilmesi için planlama yapıldığını söyledi. Dönmez; “Tabii, özellikle Sinop’un merak ettiği alanlardan bir tanesi de doğal gaz verilecek illere ilişkin. Biraz önce gaz dağıtım şirketimizde burada çalışmalarını söyledi, planlamalarını da yaptı. Şimdi hedefimiz ilk etapta Türkiye’nin her yerinde merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerimize bugüne kadar gaz getirememişsek oralara gaz götürmek. Yine nüfusu 10 binin altında olmakla birlikte bizim ana şebekelerimize yakın olan yerlerde bu doğal gaz hizmetini götürmeye çalışıyoruz. Uzak olan yerlerde de taşıma diye adlandırdığımız LNG yöntemiyle doğal gazı buralara götürmek gibi bir hedefimiz var. Bu kapsamda Ayancık, Erfelek ve Durağan başta olmak üzere akabinde de diğer ilçelerimiz olmak üzere doğal gazla ilgili bir çalışmamız söz konusu. İlk etapta da Ayancık, Erfelek ve Durağan. Şimdi şirketimiz 2024 yılı gibi bir yılı hedeflediklerini söyledi. Ama buradan şirketimize de söyleyeyim bu bölgedeki insanlarımız çok bekledi.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA YETİŞTİRELİM ARZUSUNDAYIZ

Sabırlı insanlar bu hiç olmazsa bir yıl ya da 2 yıl öne çekmek suretiyle fazla geciktirmeden bu hizmetleri ilk etapta belki taşımak suretiyle yapalım. Cumhuriyetimizin 100. yılına yetiştirelim arzusundayız. Ama Sinop’tan bir ricamız da şu. Doğal gaz şebekesi götürdüğümüz yerlerde süratle doğal gaza abone olmanızı bekliyoruz. Milyonlarca kira yatırım yapılara getirilen bu yatırımı kullanan ne kadar çok olursa doğal olarak bunun ekonomik faydası herkes o oranda çok daha uygun olacaktır” diye konuştu.

TÜRKELİ VE DİKMEN'DE KAPATILAN BİRİMLER TEKRAR AÇILACAK

Bakan Dönmez elektrikle ilgili işletme birimleri için de iki ilçeye müjde verdi. Dönmez, “Bir diğer husus da elektrikte özellikle kırsal bölgelerde yaşanan özellikle de yoğun çetin kış şartlarından etkilenen bölgelerimizle ilgili konulara burada dile getirildi. Şirket yetkililerine de ilettik. Daha önce işletme birimlerinin çeşitli nedenlerle kapatıldığı ilçemiz var. Türkeli ve Dikmen. Bu ilçelerimize inşallah 60 gün içerisinde şirket işletme birimlerini tekrar faaliyete geçirecek. Her şeyden tasarruf ederiz ama insan kaynağından tasarruf etmemize gerek yok” şeklinde konuştu.

Sinop'un enerji yatırımlarını ve bu alanda yaşanan sorunları ilgili taraflarla masaya yatırdıklarını söyleyen Bakan Dönmez, yaşanan sorunların giderilmesi noktasına gerekli talimatları verdiklerini dile getirdi. Dönmez, bazı konuların ise daha detaylı çalışılması noktasında mutabakata vardıklarını kaydetti.

Bakan Dönmez, enerji alanında Sinop'a geçtiğimiz yıl 68,2 milyon lira yatırım yapıldığını belirterek; "2002 yılına kadar yani bizim iktidara geldiğimiz döneme kadar Sinop iline yapılan yatırım tutarı bir milyon dahi değildi, 800 bin liraydı. Bizim dönemimizde sadece geçtiğimiz yıl 68,2 milyon lira yatırım yapılmış. Son 18 yılda elektrik, gaz ve madencilik alanlarında olmak üzere Sinop iline yapılan yatırım 1,51 milyar lira. Sinop ayrıca yer altı kaynakları bakımından da zengin bir ilimiz. Boyabat yöremizde tuğla ve kiremit imalatında kullanılan kil başta olmak mermer ve kalker gibi yeraltı zenginleri var. 2021 yılı için ise Sinop'a elektrik dağıtımı alanında 50 milyon lira, gaz dağıtımı alanında ise 10 milyon lira gibi bir yatırım planlanıyor" diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür Merkezindeki program ardından AK Parti Sinop İl Başkanlığını da ziyaret ederek teşkilat mensuplarıyla bir araya geldi.

Bakan Dönmez'e ziyaretleri sırasında Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Belediye Başkan Vekili Önder Serdar Öztürk, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu ve diğer ilgililer eşlik etti.