Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, düzenlediği basın toplantısıyla göreve geldiği 31 Mart Yerel Seçimleri ardından geçer 4 aylık süreyi değerlendirdi.

Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında, başkanlığa geldiği günden bu yana yapılan belediye hizmetleri ile ilgili bilge veren Başkan Barış Ayhan, Sinop imar planının Samsun 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ardından yaşanan süreci değerlendirdi.

1/25000'lik çevre düzeni planı revizyonu tamamlanmasının yaklaşık 2 yıl sürebileceğini belirten Barış Ayhan, bu süreçte kenti plansız bırakmamak için çözüm ürettikleri söyledi. Ayhan ayrıca mahkeme kararına istinaden 100'ün üzerinde inşaatın mühürleneceğini kaydetti.

KENTİN TAMAMI PLANSIZ KALDI
Konuşmasında; "Bir kentte imar planı mahkeme kararıyla iptal edilirse, kentin tamamı plansız hale gelir" diyen Barış Ayhan: "Biliyorsunuz 2016 yılının Ağustos ayında Sinop Belediyesi bir revize imar planı yaptırdı. Bu revize imar planı yürürlüğe girdikten sonra Çevre Dostları Derneği ile bir kaç müdahil sivil toplum örgütünün Samsun 1. İdare Mahkemesine dava açması ve bu davanın neticelenmesi sonucu imar planımız iptal oldu. Bir kentte bir imar planı mahkeme kararıyla iptal edilirse, kentin tamamı plansız hale gelir. Yani o yapmış olduğunuz imar planı iptal olduğunda bir önceki imar planına dönmezsiniz. Yani kentte hiç bir şekilde inşaat faaliyeti ve ruhsat verip inşaata başlama şansı mümkün değildir. Bu da yeni bir imar planı yapılması zorunluluğunu gündeme getirir. Tabi burada yeni imar planı yapmak için bazı detayların, bazı üst ölçekte revizyonların yapılması gerekli" dedi.

MAHALLE OLAN 4 KÖYÜMÜZ SİNOP'TAN BÜYÜK
Sinop'u mahalle statüsüne kavuşan 4 köyün bulunduğu alana taşımanın şart olduğunu kaydeden Barış Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biliyorsunuz 4 tane köyümüz mahalle statüsüne kavuştu. Korucuk, Osmaniye, Bostancılı ve Ordu köyleri artık köy değil, Sinop'un birer mahallesi. Bu 4 mahallemizin köy durumundayken yapılan 1/25000'lik çevre düzeni planımız var. Bu planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Şimdi biz bundan 7 ay önce bu  1/25000'lik çevre düzeni planıyla ilgili bir revizyon talebinde bulunmuştuk. Bu plan diyor ki: 'Bir yerde ticari faaliyet yürütebilmeniz için, bir tesis inşa edebilmeniz için o parselinizin büyüklüğünün en az 2 bin metrekare olması gerekiyor' Bir turizm faaliyeti yapmak için, mesela 20-30 yataklı bir butik otel yapmak isteseniz o tesisi kurmak istediğiniz parselin büyüklüğü en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. 1/25000'lik çevre düzeni planı diyor ki; 'Senin bu 4 köyün de kırsal gelişim alanıdır, kırsal gelişim alanında yapabileceğin binanın kat yüksekliği 6,5 metredir ve parsel başına 1 bina yapabilirsin' Bakın enteresan bir şe söylemek istiyorum. Bu 4 köyümüzün yüz ölçümü şu anda yaşadığımız 9 mahallemizin toplamının 4 katı ve 4'te bir büyüklüğünde Sinop kent merkezinde 43 bin kişi yaşıyor, Sinop'un 4 katı büyüklüğündeki o coğrafyada 10 bin kişi yaşıyor. Sinop'un taşınması yönündeki planladığımız yer de burası. Hastanemiz, havalimanımız, üniversitemiz orada. Bütün kamu binalarının taşınmasının planlandığı yer orası. Biz istiyoruz ki orada yeni bir kent kuralım, yeni bir yaşam ve cazibe merkezi oluşturalım, bu kenti oraya taşıyalım. 

SİNOP KUM SAATİ GİBİ
Sinop yapısı itibariyle kum saatine benziyor. Kum saatinin üzerindeki kütleyi düşünün. Orası Ada ve Zeytinlik Mahalleleri. Orada yaşayan 25 bin kişi sabah evden çıkıyor, o kum saatinin daracık ince belinden geçerek işe gitmek, akşamda yine aynı yerden evine dönmek zorunda. Şimdi elimizde bir fırsat var. Bu 4 köye kenti taşımamız gerekiyor. Bunun için yeni imar planı yapmamız lazım. Ama bu yeni imar planını yapmak için de öncelikle 1/25000'lik çevre düzeni planındaki revizyonları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili iki hafta önce Çevre Bakanlığında görüşmelerimiz oldu. Onlarında cezaevi, hastane ve üniversiteyle ilgili revizyon talepleri var. Bir masa etrafında oturup bunların hepsini görüşeceğiz ve ivedilikle 1/25000'lik çevre düzeni planını revizyonunu hayata geçireceğiz. Ondan sonra kendi yaptığımız 1/1000'lik ve 1/5000'lik planları yapacağız. Yoksa bizim 1/25000'lik çevre düzeni planında revizyon yamadan bu planları yapmamız garip kalacak. Yani 'dostlar alışverişte görsün' olacak ve ileride yamalı bohçaya dönecek. Bu da uzun bir süreç. Belki 1,5-2 yıl sürecek bir süreç. 

KAPALI KAPILAR ARDINDAN BİR PLAN HAZIRLANMAYACAK
Biz kapalı kapılar arkasında belediye yetkilileri ile işi yapan müteahhit firmanın bir masa etrafında oturup planlar yapmalarını istemiyoruz. Biz toplumun tüm katmanları ile bu planı yapmak istiyoruz. Tüm bunları yaparken tek bir kıstasımız var. Parsel bazlı bir tartışmaya asla zemin vermeyeceğiz, herkesin büyük fotoğrafa bakmasını istiyoruz.

EYLÜLDE YENİ PLANI MECLİSTEN GEÇİRECEĞİZ
Peki bu 2 yıl içerisinde Sinop'u plansız mı bırakacağız?. Şu anda plansız bir kentiz. 2016 yılında yapılan ve iptal edilen imar planını masaya yatıracağız. Ondan sonra hakimin elimize hakimin kararını alacağız ve bu planı neden bozduğuna bakacağız. Hakimin bozma gerekçeleri ile ilgili bu plan üzerinde çalışma yapacağız. Biz bu yeni planı ivedilikle belediye meclisinden geçireceğiz ve yürürlüğe koyacağız. Taki 1/25000'lik çevre düzeni planı revizyonu tamamlanıp, 1/5000'lik ve 1/1000'lik planları yeniden yaptığımız zamana kadar. 

100'ÜN ÜZERİNDE İNŞAAT MÜHÜRLENECEK
Birde imar planının iptali sonrası, bu imar planına bağlı olarak verilmiş olan inşaat ruhsatlarının iptal edilmesi, bu planı bağlı olarak yapılan inşaatların yıkılması şeklinde bir görüş ortaya çıktı. Bununla ilgili bir de suç duyurusu var. Tabi bu çok detaylı incelenmesi gereken bir konu. Bu konuyla defaaten yazışmalar yaptık. Cevre Şehircilik Müdürlüğü ile yazışmalar yaptık. Ahcak bu yazışmalardan tam tatmin edici bir sonuç çıkmadığı için işin en üst noktadaki muhatabına gittik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittik. Oradan gelen yazı, ruhsatların iptal edilmesi, inşaatların seviye tespitinin yapılması ve inşaatların durdurulması. Şu anda İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz bu çalışmayı yapıyor. İnşaatların seviye tespitini yapıyoruz. İnşaatların mühürleme işlemlerine başlıyoruz. Yani arkadaşlarımız çalışmalarını bitirdikten sonra mahkeme kararına istinaden 100'ün üzerinde inşaat Sinop Belediyesi tarafından mühürlenmiş olacak.

BU İŞTEN EKMEK YİYENLER VAR
Ancak bu işten hiç alakası olmamasına rağmen etkilenen insanlar var. Bu kentin ticari bir boyutu var. İnşaat sektörü bu kent için önemli bir sektör. Bunun yan sektörleri var. Evine ekmek götürmeye çalışan emekçiler var. Günlük 70-80 lire yevmiye ile geçinen insanlar var. Biz herkesi gözetmek ve ona göre davranmak zorundayız. İnşaatlar mühürlenecek ama, bu sürecin çok sürmemesi için 5 ayrı firmaya teklif gönderdik. Eylül ayı meclisine yetiştirip imar komisyonuna havale edeceğiz, komisyon çalışmasını yapacak ve tekrar imar planını yürürlüğe sokacağız"
 

Editör: Vitrin Haber