Kuzey yarım kürede 21 Haziran Pazar günü en uzun gün, en kısa gece yaşanırken, Türkiye’de de en uzun günü, ülkenin en uç kuzey noktasında ki Sinoplular geçirdi.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede en uzun gün, en kısa gece yaşandı. Güneyden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzarken, Kuzey kutup noktasında dün itibariyle 6 ay gündüz yaşanmaya başlandı.

Kuzey yarım küre için yılın en uzun günü 21 Haziran’da, en uzun gecesi ise 21 Aralık’ta yaşanırken, Türkiye’de en uzun günü Sinoplular yaşadı.

Güney yarım kürede ise bu tarihlerde tam tersi gelişmeler oluyor. Dünyanın güneşe yaklaşıp uzaklaşması, kuzey ve güney yarım küreler arasındaki mevsim sürelerinin farklı olmasına neden oluyor.

Eksen eğikliği sonucunda mevsimler oluşuyor, gece-gündüz süreleri ve aynı boylam üzerindeki noktalarda güneşin doğuş ve batış saatleri değişiyor; Kuzey ve Güney yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanıyor, Muson rüzgârları oluşuyor, Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor.

Son 33 Yılın En Uzun Sürecek Orucu

Takvimler arası farktan dolayı Ramazan ayı her yıl 11 gün önce geliyor. Bu da mevsimsel olarak ramazan ayının değişmesine sebep oluyor. Bu durum göz önüne alındığında bilindiği üzere günlerin ülkemizde en uzun sürdüğü gün 21 Haziran. Bu yıl ve önümüzdeki 2 yıl boyunca 21 Haziran gününe oruçlu olarak gireceğiz. Ülkemizdeki şehirlerin çoğunda 21 Haziran ve sonrasındaki bir kaç gün, en uzun süreli oruç tuttuğumuz zaman dönemi olacak. Sinop’un da içinde bulunduğu birçok şehirde bu günlerde 17 Saatten fazla oruçlu olarak kalacağız.
Editör: Vitrin Haber