Ahilik Haftası Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl 10.’su düzenlenen hafta kapsamında yapılan esnaf yürüyüşü ardından etkinlikler, Hükümet Meydanı'nda Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Mehmet Yüksel’in Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı.  Ardından iskele meydanında bulunan Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

Buradaki törene: Sinop Valisi Köksal Şakalar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Belediye Başkan Yardımcısı Rahmi Balfidan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpçü, CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, Sinop Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Ticaret İl Müdürü Canan Demirbağ ile esnaflar ve davetliler katıldı.

AHİLİK BÜTÜN GÜZEL MEZİYETLERİN BİRLEŞTİĞİ BİR SOSYOEKONOMİK DÜZENDİR
Törende bir konuşma yapan Sinop Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, ahiliğin bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyoekonomik bir düzen olduğunu söyledi. Yüksel; “İlimizde bu yıl 10.uncusu kutlanacak olan Ahilik Haftası Kutlama Programımıza hepiniz hoş geldiniz. Değerli misafirler, medeniyet tarihinde kültürümüzün bize armağan ettiği birçok değerler vardır. Bu değerler arasında Sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelir. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ekonomi, ticaret gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kuralları vardır.

Günümüzün esnaf odalarına benzer işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir. Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin tavsiyesi ile kurulmuştur. Ahilik, tarihi ve sosyoekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı mesleki, dini, ahlaki bir Türk esnaf birliği kuruluşudur. Ahi kuruluşları çevresel ve toplumsal karakterini korumuş, üretici ve tüketici ilişki ve bağlarını en iyi biçimde sağlamıştır. Ahilik teşkilatı Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra, asgari ve siyasi faaliyetlerde de bulunmuş, Osmanlı beyliğinin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamışlardır. Bugün esnafın ve çalışanların hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır. Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkarlar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonra bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmaktadır” dedi.

AHİLİK, İYİLİK VE DOĞRULUĞU ÖĞÜTLÜYOR
Ahilik kurumunun iyiyi ve doğruyu öğütlediğinin altını çizen Sinop Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumların ahiliğin temel ilkelerinden yararlandığını ifade etti. Yüksel; “Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. İşte daima "iyiyi, doğruyu, güzeli" benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek, ibadet niyetiyle "Kazanan kimse Allah'ın sevgili kuludur" hadisi şerifi ilkesi ile çalışmak, işini düzgün yapmak, müşterilerin güvenini zedeleyecek davranış ve konuşmalardan kaçınmak, kusurlu malına sahip çıkmak gibi evrensel ilkeleri ticarete hakim kılmak amacıyla Ahilik önem kazanarak kutlanmaya başlamıştır. Bu kapsamda Birliğimizin yapacağı çalışmaların Ahilik Kültürünün Esnafımıza tanıtılmasına katkı sağlayacağı ve esnaf ve sanatkarlarımıza verilen değerin artmasına öncülük edeceği inancıyla başarılar diler, hepinize katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Ahilik bayramı tüm esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını diler, Saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu.

Programda daha sonra söz alan Ticaret İl Müdürü Canan Demirbağ da ahiliğin önemine değindi. Demirbağ; “Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olmasının yanı sıra medeniyetimizin en önemli değerlerine hizmet eden çok önemli bir kurumdur. Ahilik kültürü sevginin, hoşgörünün, dürüstlüğün ve dayanışmanın, helal kazancın en güzel örneğini yıllarca sergilemiş, ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesi olmuştur” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından 2018 yılı ahisi seçilen Nihat Aksoy’a Ahilik kaftanını 2016 yılı Ahisi Bayram Güveli giydirdi ve Vali Köksal Şakalar tarafından plaket takdim edildi. Programda ayrıca yılın kalfası seçilen Esra Nur Peltek ile yılın çırağı seçilen Özlem Öztürk’e CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ile Belediye Başkan Yardımcısı Rahmi Balfidan tarafından plaket takdim edildi. 

Program, pilav ve tatlı ikramı sunulması ile sona erdi.

 
Editör: Vitrin Haber