Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında bir araya geldiği basın mensuplarına açılamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Sinop ziyaretinde sözünü verdiği meydan projesinin, eski dönem bürokratlarınca defalarca gündeme getirildiğini hatırlatan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, o dönemlerde çeşitli nedenlerle yetiştirilemeyen bu proje ile ilgili Murat Kurum’un ziyaretinde somut adımlar atıldığını dile getirdi.

Ayhan: "En son Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sinop’a geldi. Bu işler yine gündeme geldi. Ama şimdi çok somut adımlar atıldı. Bizlerde peşindeyiz. Ben sayın bakanın Sinop’u ziyaretinden sonra tekrar iletişim kurma imkanımız oldu. Bu Ocak ayı içerisinde bizden istedikleri ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Benden önceki belediye başkanımızın da yapmış olduğu birtakım çalışmalar zaten vardı. Yani Sinop Belediyesinde bu proje ile ilgili alt yapı vardı. Bizde üzerine yapmamız, tamamlamamız gerekenleri tamamlayarak hazırladık. Kale surlarının önünün açılması ile ilgili bugün ihaleye çıkacak pozisyona getirdik projemizi” dedi.

YEREL YÖNETİCİLERİN ÇABASI ÇOK ÖNEMLİ
Bakanlıklar düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretlerde pek çok sözün verilebileceğini ifade eden Belediye Başkanı Barış Ayhan, verilen sözlerin takibini şehrin yöneticilerinin yapması gerektiğini belirtti. 
Ayhan; “Belediye binasının taşınması ile ilgili konu gündeme geldi. Bizde bu işi bu projenin yerel dinamikleri ile biz başlatalım. Bakanlar Türkiye’nin dört bir yanını geziyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sinop’a gelerek bir takım sözler ve vaatler verdi. Sinop’tan sonra Çorum’a gitti, orada da buna benzer şeyler konuşuldu ve vaatler verildi. Oradan da başka illere giderek oralarda da bir sürü yatırımlar konuşuldu. Mesele o kentin yöneticilerinin bu meseleye duyarlılık gösterip bunun peşinden gitmesi. Bakan bir ayda 10 vilayet gezdi, projeler anlatıldı ve sözler verildi. Ama siz o verilen sözün peşine giderseniz, ısrarcı olursanız ancak o yatırımı alabilirsiniz. Bizde bu anlamda Sinop’ta Belediye başkanı, milletvekilleri, siyasileri, sivil toplum örgütleri ile hep birlikte bu kamuoyunu yarattık. Biz bu işin peşindeyiz” diye konuştu.

İLK YIKILACAK BİNA BELEDİYE BİNASI OLACAK
Meydan projesi kapsamında ilk yıkım işlemine belediye binasından başlayacaklarını söyleyen Belediye Başkanı Barış Ayhan, daha sonra diğer yıkım işlemlerinin de düzenli bir şekilde tamamlanacağını belirtti. 

Ayhan; “Belediye binasını taşıyacağız. Kale surları önünün açılması ile ilgili Sinop Belediyesi olarak ilk binayı biz yıkacağız. Bir süre sonra bu süreç, serüven başlamış olacak. Biz bunu yaparken bizim yeni bir binaya ihtiyacımız olacak. Bizim Sinop Belediyesi olarak bu binayı yapacak imkanlarımız da var. Bu anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız yer seçilmesi sıkıntısı. Yer seçimi ile ilgili bizim Sinop’un muhtelif yerlerinde bina yapabileceğimiz arazilerimizde var. Ama biz öncesinde istiyoruz ki, hükümet konağı ile adliye binası nereye yapılacaksa önce bu netleşsin. Bizde ona göre belediye binamızı nereye yapacağımızı alternatifleri ile içerisinden seçelim. Çünkü vatandaşlarımızın kamu dairelerinde farklı farklı yerlerde birbiri ile bağlantılı işleri var. Vatandaş tapuda işi oluyor oradan çıkıp belediyeye geliyor, belediyeden çıkıp nüfus müdürlüğüne gidiyor. Adliyeye gidiyor mahkeme celbini alıp belediyeye gelerek onunla ilgili işlemini yapıyor. Yani hükümet binası, adliye binası ve belediye binasının üçünün aynı yerde olması gerekiyor. Bir kamu kampüsü şeklinde bir tesisi yapmamız lazım. Vatandaş arabası ile ya da toplu taşıma ile gelerek o kampüsün içine girecek, adliye, belediye ve hükümetteki işlerini halledip gidecek. Vatandaşı gerdirip yormamak lazım” dedi.

YER KONUSUNUN NETLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ
Yıkım sonrasında kamu binalarının taşınacağı yerin tam olarak netleşmediğini kaydeden Belediye Başkanı Barış Ayhan, bu durumun netleşmesinin ardından belediye binası için yer tayin edeceklerini söyledi. 

Ayhan; “Valilik binası ile ilgili imar planlarımızın içinde aslında bir yerimiz var. Ayancık yolunun kuzeyinde, otogarın sırasında. Ama yola cephesi yok, biraz içeride. Biraz çukurda kaldığı için zeminle ilgili biraz tereddütler var. Orası ile ilgili yer değişikliği söz konusu. Onun yeri netleştiğinde bizde kendimize ona göre bir yer seçeceğiz. 

Şuan ki rektörlük binası ile ilgilide bir takım şeyler var. İçişleri Bakanlığı kamuya ait başka bir binaya taşınmayı doğru bulmuyor. Yeni bir bina yapacaklarını söylüyor. Sanayi sitesinin olduğu bölgede hem belediyemize ait hem hazineye ait bu işin yapılabileceği büyüklükte araziler var. Neticede iş şuanda yer seçimine geldi. Ama biz yeni binayı yapacağımız yeri seçelim daha sonra belediyeyi oraya taşıyalım istemiyoruz. Bu işi soğutmayalım istiyoruz ve biran önce harekete geçmek istiyoruz. Onun için bir iki yıllığına başka binalarda Sinoplulara hizmet vereceğiz. Bunu yaparken de Sinopluların belediye hizmetlerine ulaşması bakımından sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Bunun içinde belediye binasını belki birkaç parçaya bölmek zorunda kalacağız. Yani vatandaşın birincil belediye hizmetleri almak için buradan kalkıp Ordu Mahallesine, Korucuk Mahallesine gitmesini doğru bulmuyoruz. O yüzden kent içerisinde Aşıklar Düğün Salonunun olduğu yer belediyeye ait, orasını düşünüyoruz. Orayı oda oda bölüp orada halka ilişkiler, su tahsilat vezneleri, emlak gelir servisi, basın yayın halkla ilişkiler, zabıta gibi birimlerimizi vatandaşla her gün iç içe olan birimleri orada konuşlandırıp Sinoplu’ya orada hizmet vermeyi, onun dışında kalan vatandaşın çok işi olmayan birimleri de kentin biraz dışında yine kamuya ait bir binada birkaç sene orada hizmet vereceğiz” diye konuştu.

ESKİ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİNİ BUTİK AVM YAPMAK İSTİYORUZ
Projenin en önemli kısımlarından bir tanesinin yıkım işlemi gerçekleşecek binalar arasında yer alan Özel İdare İşhanı’nda bulunan esnafın mağduriyet yaşamamaları olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Barış Ayhan,  şuanda adliye ek binası olarak kullanılan eski diş sağlığı merkezinin butik AVM’ye çevrilerek, esnafa burada çalışma alanı oluşturmayı planladıklarını söyledi. 

Ayhan; “Bu projenin en sıkıntılı kısmı Özel İdare İşhanı’ndaki esnafların durumu. Bu konuyu bakan geldiğinde ben dile getirdim. Esnafın bu taşınma sırasında kesinlikle mağdur edilmemesi gerektiğini söyledim. Sayın bakanda onlara bir yıllık kira yardımında ve taşınmalarında yardımcı olabileceklerini söyledi. Fakat yer noktasında sıkıntı var. Bununla ilgili de AK Parti İl Başkanı Uğur Giresun dün ziyaretimize geldiğinde proje ile ilgili uzun uzun kendisi ile konuştuk. Hemfikir olduğumuz bir nokta var, bu esnafın mağdur edilmeme noktası. Şuanda Adliye ek binası olan bölgenin yıkılarak, kendi içerisinde tek katlı şık bir çarşı oluşturmak, kentin siluetini bozmayacak şekilde butik bir AVM şeklinde, tek katlı bir çarşı oluşturup oradaki esnafı o bölgeden çok uzaklaştırmadan oraya taşıyıp bu şekilde hayata geçirelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz, esnafımızı çok uzaklaştırmadan esnafımızı oraya yerleştirmeyi düşünüyoruz” dedi. 

Editör: Vitrin Haber