Sinop'ta Türk Sağlık-Sen üyeleri ‘zam konusunda sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığını belirterek eylem yaptı. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde sendika üyeleri, tepkilerini alkışlarla dile getirdi.

Eylemde konuşan Türk Sağlık-Sen Sinop Şube Başkanı Hüseyin Karaaslan, sağlık çalışanları için ısrarla talep ettikleri zam konusunda kesinlikle ayrımcılık kabul etmediklerini söyledi. 

Konuşmasında; "Hak verilmeyip, emeğin göz ardı edildiği bir çalışma düzenini sürdürebilmek sağlıkta çalışanlar açısından mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı personeline sahip çıkmalıdır" diyen Türk Sağlık-Sen Sinop Şube Başkanı Hüseyin Karaaslan, Tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinde artış yapılması gerektiğini dile getirdi.

Türk Sağlık-Sen Sinop Şube Başkanı Hüseyin Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün burada toplanma amacımız, geçtiğimiz Çarşamba günü TBMM’de görüşülen ve kabul edilen torba yasaya dair düşüncelerimizi paylaşmak ve tepkimizi ortaya koymaktır. Kamuoyunda tüm sağlıkta çalışanlara müjde olarak duyurulan torba yasa sağlıkta çalışan tüm personel üzerinde bir heyecan yaratmıştır. Özellikle 2 yıla yakın süredir devam etmekte olan pandeminin getirdiği tükenmişlik ve bıkkınlığa birde geçim sıkıntısı eklenince çalışanlarımızda bir nebzede olsa bir heyecan yaşanmıştır. Torbadan ise sadece hekim çalışanlarımızı ilgilendiren bir yasa çıkmış olup bu durum diğer sağlıkta çalışanlar için ise hayal kırıklığına dönüşmüştür.  Bu konuda yeri gelmişken bir hususu açıklama ve zam üzerine birkaç noktaya vurgu yapmak istiyoruz. Sosyal medyaya sızan torba yasa maddeleri incelendiğinde; Hekimlerin sabit ek ödemelerine yapılan zam döner sermayeden mahsup edilecek olup alacakları sabit üstü düşeceği için toplam gelirlerinde bir artış olmayacaktır. Sabit ek ödemelerin genel bütçeye aktarılması sağlıkta çalışan emekçilerimizin emekliliğine yansımayacaktır. Dağıtılan döner sermaye oranı % 46,5 dan % 40 ' a düşürüldüğü için artan sabitlerinde etkisiyle hastane geliri içerisindeki sabit üstü ek ödeme payı düşecektir.

Döner sermaye ek ödemesi alan hekimler için bu zam çok da fazla bir anlam ifade etmemektedir. Bizlere düşen ise yapılan kelime oyunlarına gelmeden ekip ruhunu koruyarak birlik beraberlik içerisinde hak mücadelesine devam etmek olacaktır.
Sağlıkta 39 branş bulunmaktadır. Bu branşlara ek olarak sağlık hizmetleri sınıfı dışında olup da sağlığa hizmet veren, emsalleri diğer kurumlarda esnek mesai ve daha az riskle çalışırken sağlık için canla başla mücadele eden diğer memur sınıfı çalışanlarımızda bulunmaktadır. Sağlık hizmetleri sınıfı dışındaki memur çalışanlarımız için son yıllarda eşit işe eşit ücret kapsamında ek mahsuplaşma yapıldığı ve bu şekilde diğer kurumlardaki emsallerine eşitlendiği hepimizin malumudur. Anayasamızda da belirtildiği üzere Devlet tüm vatandaşlarına eşit muamele etmekle yükümlüdür. Sağlık bakanlığımızın yapmış olduğu bu ayrılıkçı düzenlemeyi ise kabul etmediğimizi buradan duyuruyoruz.

Bugün burada lafı çok fazla uzatmayacağım konuya dair Genel Başkanımız sayın Önder Kahveci'nin yapmış olduğu basın açıklamasını okuyarak sözlerimizi sonlandıracağız. 
Tüm sağlık çalışanlarının ücretlerine zam yapılmalıdır.
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca TBMM’de yaptığı açıklamada pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin TL’lik bir ücret artışı yapacaklarını ifade etmişlerdir. Doktorlarımızın ücretlerinde artış yapılması zaruridir. Bu zaruret ebe, hemşire, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, ATT, paramedik, VHKİ, teknisyen, şoför gibi sağlıkta çalışanların  tamamı için de vardır. Tüm sağlıkta çalışan meslek mensuplarının ücretlerinde artış yapılmalıdır.  Çünkü ekonomik olarak tüm çalışanların ciddi kayıpları vardır. Bu durum mutlaka düzeltilmeli; kayıplar telafi edilmelidir. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Ekibin büyük bir bölümü görmezden gelinemez. Zam, doktorlarımız için de geriye kalan tüm sağlık personelimiz için de gereklidir. 

Türkiye Kamu-Sen olarak tüm kamu çalışanları için ek zam talep ettiğimiz ve bunu ısrarla vurguladığımız bir dönemde sağlık çalışanlarının arasında yapılacak bir ayrımı kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrımcılık yapılarak, çalışma barışı bozularak bir yere varılamaz. 
Yapılması gereken tek şey, tüm sağlıkta çalışanlar için geçerli, makul ve kapsayıcı bir artıştır. Sayın Bakan bunun hayata geçmesi için çaba sarf etmeli, tüm sağlık çalışanlarını sevindirecek bir müjde vermelidir"

Editör: Vitrin Haber